Hazug, fáradt Orbán-beszédet hallott az ellenzék

Orbán évértékel
Vágólapra másolva!
Hazug, fáradt és semmitmondó évértékelőnek tartják orbán Viktor beszédét az ellenzéki pártok, a DK, az MSZP és az Együtt is egy gyengülő miniszterelnököt látott a Vártkertbazár pódiumán. A Magyar Liberális Párt nyílt provokációról, Harrach Péter KDNP-elnök viszont nagyívű szónoklatról beszél.
Vágólapra másolva!

Egybehangzóan megfáradtnak és álságosnak nevezte az MSZP, a DK és az Együtt Orbán Viktor évértékelőjét.

Szomorú volt látni Orbánt

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint szomorú volt látni egy fáradt és hazug miniszterelnök semmiről sem szóló beszédét. Az ellenzéki politikus emellett pártja nevében kikérte magának, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem az "országot uraló" reménytelenségről nem ejtett szót. "Orbán Viktor nagyobb sebességfokozatba kapcsolt, és így megy tovább a szakadék felé" - tette hozzá Szigetvári Viktor.

Orbán Viktor évértékelő beszédet tartott Fotó: Polyák Attila - Origo

Megrogyott miniszterelnök

Gyakorlatilag ugyanígy reagált a Demokratikus Koalíció is: Gréczy Zsolt pártszóvivő szerint pénteken egy "szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott" miniszterelnököt látott az ország. Gréczy Zsolt hozzátette, Orbán Viktor elbüszkélkedett azzal, hogy a kormánya megmentette a devizahiteleseket, arról viszont nem ejtett szót, hogy a devizahiteleket ők "zúdították rá" az országra 2001-ben.

Orbán Viktor gyengülését emelte ki Márton Roland, az MSZP alelnöke is, aki szerint a Fidesz válságban van: 1 millió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják.

Ez nyílt provokáció

A legkomolyabban Fodor Gábor, Magyar Liberális Párt elnöke vette Orbán Viktor évértékelőjét. Az ellenzéki politikus szerint nyílt provokáció az, amit Orbán Viktor a magyar gazdaságról mondott, hiszen a miniszterelnök akkor beszélt arról, hogy nem külföldi hitelből nő a magyar gazdaság, amikor 30 évre titkosították a Paks bővítéséről szóló dokumentumokat, a beruházás pedig "generációkra adósítja el hazánkat".

Fodor Gábor kifogásolta azt is, hogy Orbán Viktor nem foglalt állást: Vlagyimir Putyint vagy az Európai Uniót választja. Az ellenzéki pártelnök szerint a kormányfő nem tud elszámolni arról sem, hogy kik a kitiltási botrányban érintett emberek, vagy hogy az oligarchákon és fideszes politikusokon kívül kinek jó az illiberális állam építése. Magyarországot nem lehet gyűlöletre építeni, ellenségkép helyett jövőképre van szükség - hangsúlyozta az ellenzéki vezető.

keresztény-nemzeti-polgári világról beszélt a miniszterelnök Fotó: Polyák Attila - Origo

Harrach Péter örül

Harrach Péter, a KDNP elnöke szerint ugyanakkor Orbán Viktor nagyvonalú beszédében túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, és felhívta a figyelmet az gazdaság erősödésére, a demográfiai helyzet javulására is.

Harrach Péter azt is fontos tényként említette, hogy a beszédben kiemelt szerepet kapott a kereszténydemokrácia, és a keresztény-nemzeti-polgári világ építése.