Nem lennénk G. Fodor Gábor helyében

Orbán évértékel
Vágólapra másolva!
Pesty László éles szavakkal bírálta Orbán Viktor néhány miniszterét, de Simicska Lajossal nem akar már foglalkozni. Az évértékelő beszédről többen azt mondták, most nem lennének G. Fodor Gábor helyében, míg mások szerint nem biztos, hogy a kormánypárt tapolcai szavazói nagy számban aktivizálnák magukat a kormányfő szónoklata után.
Vágólapra másolva!

Ez a beszéd a múlt évet értékelte, és az a nagy zakó, amit a Fidesz kapott Veszprémben, az idén történt, így azt lehetett várni, hogy csak a jövő évi értékelő beszédben kerül elő, de Orbán Viktor ennek ellenére felhozta ennek a témáját – mondta az Origónak Pesty László.

A bölények

A tévés szerint a miniszterelnökhöz eljutnak azok a kritikák, amik a párton belül születnek, így például Pokorni Zoltán urizálásról szóló kijelentése is, vagy Navracsics Tibor stratégiaváltásról szóló megjegyzése is.

Orbán Viktor mindig hallgat az „öreg bölényekre”? Fotó: Polyák Attila - Origo

Amíg ezek az „öreg bölények" kinyilvánítják a véleményüket, addig esély van a változtatása. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy mindenki jól végzi a munkáját, ezzel szemben néhányan nagyon szarul végzik a munkájukat. „Erre talán kitérhetett volna a kormányfő a beszédében.”

Pesty László szerint a második vonalban vannak olyan ifjútörökök, akik túl sokat képzelnek magukról, de az első vonalban is van ilyen politikus.

Simicska egyenlő Gyurcsány?

A kormányfő és Simicska Lajos konfliktusáról Pesty László azt mondta, hogy amióta Simicska „gecinek” nevezte Orbán Viktort, nincs mit hozzáfűzni a vállalkozó tevékenységéhez. Simicska Lajos és Gyurcsány Ferenc jutott el a trágárság azonos szintjére, önmagát minősítette mindkettőt – tette hozzá.

Fölrázás

G. Fodor Gábor által kivívott eredmény, hogy a polgár szó ismét a fókuszba került a miniszterelnök beszédében. A Fidesz nem csak egy mosópor, hanem vannak érzelmi azonosulások is a párt irányába – vélekedett a Pesty László. Ez az egész egy kicsit fölrázta a Fideszt, így például a Facebookon is nagyon erős visszajelzések voltak. Orbán Viktor beszédéből is kiderült, miszerint is a „polgári” ügy sokkal több, mint egy mosópor.

Orbánnak sem tetszett G. Fodor megjegyzése Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem hallotta

Orbán Viktor beszédét a megjelent vendégek közül egyesek úgy értékelték, hogy megfelelő mennyiségű kritikát fogalmazott meg, és kellően lelkesítő volt a jelenlévők számára. Azt már nehezebben tudták megtippelni, hogy vajon azok számára is mozgósító lesz, akik például nem mentek el szavazni a veszprémi időközi parlamenti választásra.

A polgár szó korábbi évekkel szembeni felújítása egyértelműen G. Fodor Gábor kijelentése miatt került napirendre. A Századvég vezető elemzőjét senki sem irigyelte. Többen összesúgtak: nem lennének a helyében, mivel rengeteg kritikát kapott. Úgy látják, a mostani kijelentés akár ahhoz is elvezethet, hogy a Századvég szerepe és befolyása kisebb lesz a jövőben.

A tapolcai szavazók nem biztos, hogy aktívabbak lesznek az Orbán beszédtől Forrás: Origo

Így nyerhet a Fidesz

Nem érdemes a közelgő tapolcai választás eredményét megtippelni a mostani beszéd fényében, de annyi már most biztos, hogy a körzet nehezebb, mint a veszprémi volt – erről már a kormánypárt egyik országgyűlési képviselője beszélt az Origónak. Abban az esetben lát esélyt a sikerre, hogy ha a kis településeken élő jobboldali szavazók nagy számban vesznek részt a voksoláson.

A polgár szó újbóli előkerülését azzal magyarázta, hogy míg a korábbi időszakban a devizahitelesek helyzetének a rendezése, és a közmunka miatt érthetően szorult hátra ez a fogalom. A következő időszakban arra kell törekednie a kabinetnek, hogy többek között a bérből és fizetésből élők is egyre jobb körülmények között élhessenek, a polgárság teljes jogú tagjai legyenek.