Szijjártó Péter: Én nyugodt vagyok

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter nem tud arról, hogy napirenden lenne a kormány átalakítása, ráadásul ebben a kérdésben pontosan ismeri a miniszterelnök véleményét. 
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter nem tud arról, hogy napirenden lenne a kormány átalakítása. Szijjártó Péter pénteken reggel az ATV Start című műsorában Arra a kérdésre, hogy marad-e a tárca élén, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "ezt egy ember döntheti el, a miniszterelnök, én ismerem az ő véleményét, úgyhogy nyugodt vagyok".

Szijjártó Péter nem félti a székét Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Sok időt tölt Orbánnal

Ismertetése szerint nagyon szoros együttműködés, napi munkakapcsolat van a miniszterelnök és közte, tekintettel arra, hogy a külpolitika "soha nem látott módon lett a belpolitika része", ezért pontosan ismeri a miniszterelnök véleményét.

A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatos kérdésre úgy reagált: ezt csak a miniszterelnök tudja eldönteni, ő maga pedig nem tud róla, hogy ez egyelőre napirenden lenne. Arra a felvetésre, hogy esetleg más miniszterek pozíciója sem biztos, a tárcavezető azt válaszolta: nagyon sok időt tölt együtt a miniszterelnökkel, és nem soha hallott tőle ilyen kijelentéseket.

Lesz nagyköveti találkozó

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy azért hívta össze a nagyköveteket márciusra, mert ebből a szempontból is szeretné átalakítani a rendszert. Úgy fogalmazott: a világban zajló változások túl gyorsak, túl jelentősek ahhoz, hogy elég legyen évi egy nagyköveti találkozó, ezentúl évente két ilyen eseményre kerül sor, márciusban és valamikor ősszel.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő Orbán Viktorral. Kaczynskival nem akart találkozni Forrás: MTI/PAP/Rafal Guz

Nem akartak Kaczynskival találkozni

Szijjártó Péter a műsorban hangsúlyozta: magyar részről Varsóban nem kezdeményeztek találkozót Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) elnökével. Hozzátette: "azok, akik azt állítják, hogy a miniszterelnök találkozót kért volna az említett ellenzéki politikustól, azok hazudnak". A miniszterelnök ellátogatott Varsóba, azért, hogy átvegyen egy magas rangú kitüntetést, és találkozzon partnerével, a lengyel miniszterelnökkel - jelentette ki.

Öt fontos cél

A miniszter felsorolta a nemzeti külpolitika öt legfontosabb célkitűzését is: a szövetség folyamatos erősítése Németországgal, pragmatikus együttműködésre törekvés Oroszországgal, a politikai együttműködés erősítése az Egyesült Államokkal, békés megoldást elérni Ukrajnában, és a szoros közép-európai együttműködésre törekvés.

Mint mondta, ezek a célok változatlanok, ezeket szeretnék elérni, és ezekhez válogatják össze a külpolitikai és a külgazdasági stratégia eszköztárát.