Borisz Nyemcovra emlékezik a magyar ellenzék

ellenzék, Orosz nagykövetség, Borisz Nyemcov meggyilkolása
A magyar politikai ellenzék vezetői virágot és gyertyákat helyeznek el az Orosz nagykövetség elött emlékezve Borisz Nyemcov meggyilkolására 2015 feruár 28-án
Vágólapra másolva!
A magyar ellenzéki pártok közösen tisztelegtek Borisz Nyemcov emléke előtt az orosz nagykövetségnél.
Vágólapra másolva!

A több lövéssel meggyilkolt Borisz Nyemcovra, vezető orosz ellenzéki politikusra, parlamenti képviselőre emlékeztek szombaton délután négy órakor a magyar demokratikus ellenzék pártjai.

A magyar politikai ellenzék vezetői virágot és gyertyákat helyeztek el az Orosz nagykövetség előtt. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Közleményük szerint mély megdöbbenéssel értesültek a történtekről. Mint írják, az a politikus esett merénylet áldozatául, aki Vlagyimir Putyin legkérlelhetetlenebb ellenfele volt, védte a demokráciát és harcolt a korrupció ellen.

A demokráciát akarják elpusztítani

Az MSZP, DK, LMP, Együtt, PM, és MLP szerint a merénylők Nyemcovra céloztak, de a demokráciát és a szólásszabadságot akarják elpusztítani. Ezért közös kiállással tiltakoztak az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége előtt (Budapest, Bajza utca 35.) és emlékeztek Borisz Nyemcovra.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szombaton, a párt más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyilkosság egy tünete annak, ami ma Oroszországban demokrácia címszó alatt folyik. Tóbiás József, a párt elnöke egyébként nem vett részt a gyertyagyújtáson Budapesten, mert országjáráson van, de Debrecenben megálltak a konzulátusnál.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mély válság

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Vlagyimir Putyin orosz elnök kérlelhetetlen ellenfeleként megismert politikus lelövése a nyílt utcán, néhány méterre a Kreml épületétől, egy "újabb jele az elnyomásba fordult Oroszország mély válságának".

Szigetvári Viktor egy másik közleményében azt írta, Orbán Viktor szombat délután 14 óráig még nem nyilvánított részvétet. Ezért az Együtt felszólítja a miniszterelnököt, késlekedés nélkül nyilvánítsa ki részvétét Magyarország Kormánya és polgárai nevében a gyilkosság ügyében.

Szolidaritást vállal

A Magyar Liberális Párt is elítélte a merényletet, a kommünikében azt is tudatta: szolidaritást vállal mindazokkal, akik Nyemcov ellenzéki politikájának híveként vasárnap részt vesznek a moszkvai gyászmenetben.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot Moszkva központjában lőtték le. A politikus egy ukrán hölggyel sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon, amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba. Vlagyimir Putyin szerint Borisz Nyemcov megölése "minden jellemzőjében bérgyilkosság és kizárólag provokatív jellegű volt".