Colleen Bell egyelőre gyűjti az infókat

2015.03.01. 07:26

A magyar és az amerikai kormány között sok területen kiváló az együttműködés, miközben vannak kihívások, amelyeket együtt kell megoldaniuk - jelezte az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva: ő személy szerint minden téren hozzá szeretne járulni az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítéséhez.

Colleen Bell - aki január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek - elmondta: nagyon melegen fogadták Magyarországon, "nagyon megindítóak voltak a barátságról szóló üzenetek". Azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a tengerentúlon sokat tanult Magyarországról és a sokrétű kétoldalú kapcsolatokról, most viszont lehetősége van személyesen is találkozni a magyarokkal, és első kézből meghallgatni véleményüket.

Orbánnal hivatalosan még nem

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen találkozókat bonyolított le magyarországi tartózkodása első heteiben, elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy a megérkezése utáni első napokban személyesen találkozhatott Áder János köztársasági elnökkel. Ugyancsak találkozott több miniszterrel, a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével, politikusokkal. Megbeszéléseket folytatott ezenkívül a civil szféra képviselőivel is, vallási vezetőkkel, tudósokkal, oktatókkal és művészekkel. Üzletemberekkel is volt módja találkozni, és Washingtonba való kiutazása előtt szót válthatott Magyarország új amerikai nagykövetével, Szemerkényi Rékával.

Orbán Viktorral hivatalos körülmények között még nem, de Andy Vajna házában, az Arnold Schwarzenegger tiszteletére rendezett vacsorán már találkozott.

Colleen Bell, új amerikai nagykövetFotó: Szabó Gábor - Origo

Ez mit jelent?

"Igazán nagyra értékelem, hogy az összes találkozómon egységesen azt hallottam, az emberek tisztelik az Egyesült Államok és Magyarország közötti együttműködés erős hagyományát. Azt szeretnék, hogy "országaink között jó, pozitív, termékeny kapcsolatok" legyenek. Mint mondta, arról ugyan eltérőek lehetnek a vélemények, hogy ez mit jelent, de "mindeddig egybehangzóan azt erősítették meg nekem, mennyire fontos a kétoldalú együttműködés".

Már várta

Colleen Bell elmesélte, hogy rendkívül megtisztelőnek érezte, amikor Barack Obama elnök felkérte, hogy ő legyen az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Nemcsak azért, hogy nagykövet lehet, hanem hogy Magyarországon, "amelyet a családom már ismert és megszeretett". Elmondta, hogy korábban már több ízben jártak Magyarországon, és "elámultunk a magyar kultúra gazdagságán, az ország szépségén és a magyar nép büszkeségén". Azt mondta, izgatottan várták, hogy visszatérjenek és jobban megismerjék az országot.

Colleen Bell és Kemény DénesForrás: MVLSZ

Kíváncsi Magyarországra

Az új nagykövetnek már volt alkalma ellátogatni Székesfehérvárra, Mohácsra és Debrecenbe. Hálás azért, hogy Áder János köztársasági elnök és felesége, valamint Németh Zsolt meghívták őt a férjével a Csángó Bálra, amelyet "nagyon különleges kulturális eseménynek" nevezett. Ugyancsak látta az amerikai és a magyar vízilabda válogatott mérkőzését, a fiával ellátogatott a mohácsi busójárásra, és részt vett Ádám György zongoraestjén is a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Azt mondta, nagyon kíváncsi Magyarországra, a nagykövetség versenyt is hirdetett a Facebookon arról, hogy milyen helyeket érdemes megnézni.

Meghallgatni sok véleményt

Colleen Bell azt mondta, szeretne minél több emberrel találkozni, és meghallgatni sok véleményt, hogy jobban megértse Magyarországot és történelmét. Azt mondta, olyan helyekre is szeretne eljutni Magyarországon, ahol még egyetlen korábbi amerikai nagykövet sem járt. Miközben fontosnak nevezte, hogy találkozzon a kormány tagjaival, politikusokkal, a civil társadalom vezetőivel és üzletemberekkel, hangsúlyozta, hogy az élet minden területéről szeretne beszélni magyarokkal, és ehhez a közösségi média felületeit is fel szeretnék használni. Miközben igyekszik minél több eseményre elmenni, amerikai nagykövetként az amerikai kultúra támogatására törekszik - tette hozzá.

Colleen Bell és André Goodfriend követtanácsos a mangalicafesztiválon BudapestenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Goodfriend felkészítette

Colleen Bell a korábbi helyettesének, André Goodfriendnek Budapestről történt hirtelen távozása kapcsán elmondta, hogy kiváló munkakapcsolatot alakított ki a követtanácsossal, nagyra értékeli azt a segítséget, amelyet felkészülése során nyújtott neki, valamint az elmúlt másfél évbeli budapesti működését.

André kitűnő munkát végzett

"André kitűnő munkát végzett az amerikai politika megismertetésében és megmagyarázásában. Erőfeszítései Kerry külügyminiszter teljes támogatását élvezték" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a diplomatának "sajnos családi okok miatt el kellett hagyni posztját". Arra a kérdésre válaszolva, hogy André Goodfriendhez hasonlóan ő is nyit-e majd saját Twitter-oldalt, azt mondta: ő is tervezi ezt, de nem rögtön, "egyelőre emberekkel találkozom, ha eljön az ideje, el fogom kezdeni a tweetelést".

Civil barométer

A nagykövet - aki bemutatkozó videoüzenetében említette, hogy korábban aktív szerepet vállalt különböző civil kezdeményezések felkarolásában - azt mondta, a civil társadalom állapota az egyik legjobb barométer, amellyel mérni lehet egy országban a demokrácia helyzetét. Véleménye szerint az embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy különböző szerveződésekbe tömörüljenek a közösségeikben előforduló gondok megoldása érdekében. 

"A kormányok sok mindent meg tudnak tenni, de bizonyos kérdések kezeléséhez valóban egységes közösségi támogatásra van szükség" - így vall az új amerikai nagykövet, hozzátéve, tisztában van a nem kormányzati és egyéb civil szervezetek fontos szerepével, és határozottan kiáll a polgári társadalom kezdeményezései mellett.

Colleen Bell eskütételeForrás: Origo

Obama és Kerry áll mögötte

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete arról is beszélt, hogy Barack Obama elnök és John Kerry külügyminiszter is bizalmáról biztosította őt, "tudom, hogy magam mögött tudhatom teljes támogatásukat". Arra a kérdésre, hogy személyesen is konzultálhat-e velük egyes kérdésekben, azt válaszolta: mint minden nagykövet, folyamatos kapcsolatban van az amerikai külügyminisztériummal és a Fehér Házzal, hogy a lehető legjobb tájékoztatással segítse az amerikai külpolitika alakítását, "de ha szükség lesz a tanácsukra, biztos felhívom majd az elnököt vagy a külügyminisztert".

Közös felelősség

Colleen Bell a mindkét országot erősen foglalkoztató világpolitikai kérdésekről szólva arra is kitért, hogy a NATO- és EU-országok közös felelőssége, hogy támogassák Ukrajnát és más kelet-európai országokat, amelyek folytatják a reformokat egy erősebb, sikeresebb és demokratikus jövő megteremtése érdekében.

A nagykövet azt mondta, Magyarországnak a NATO és az EU tagjaként, valamint Ukrajnával szomszédos államként "nyilvánvalóan szerepet kell játszania Ukrajna támogatásában". Hozzátette, "folytatni fogjuk az együttműködést a békés és tartós megoldás elérése érdekében". Emlékeztetett arra, hogy nemrégen vendégül látta ukrán kollégáját, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivőjét, a NATO országok képviselőivel együtt, és a találkozón a magyar kormány képviselője is jelen volt.

Amerika BudapestenForrás: Facebook/ US Embassy Budapest

Kik vagyunk, miben és miért hiszünk

Colleen Bell az interjúban elmondta, hogy amerikai nagykövetként az a küldetése, hogy határozottan kiálljon az Egyesült Államok politikája és érdekei mellett, "hogy megmagyarázzam, kik vagyunk, miben és miért hiszünk". Leszögezte, hogy a közös értékek megszilárdítására fog törekedni. Ezek között sorolta a jogállamiság melletti megingathatatlan elkötelezettséget, a független demokratikus intézményeket, a fékek és ellensúlyok egészséges rendszerét, a szabad és tisztességes választásokat, továbbá az aktív civil társadalmat. Azt mondta, keményen fog dolgozni azon is, hogy még jobban megerősítse a már jelenleg is nagyon szilárd amerikai-magyar védelmi és biztonsági együttműködést, "NATO-szövetségesek vagyunk, esküt tettünk, hogy megvédjük egymást".

Átláthatóság, kiszámíthatóság

Nagyköveti feladatait említve kitért arra, hogy gazdasági vonalon a közeljövőben és hosszú távon egyaránt sok lehetőség nyílik a kétoldalú kereskedelem előmozdítására. Kiemelte, hogy az átláthatóság és kiszámíthatóság rendkívül fontos az új piacokra lépő befektetők számára. Mint mondta, a törvényeket és jogszabályokat időnként meg kell változtatni, hozzá kell igazítani az új körülményekhez, de "az érintett felekkel történő egyeztetés fontos eleme ennek a folyamatnak, ennek hiányában a potenciális befektetők máshova mennek".