A Jobbiknak a kétharmad mindennél fontosabb

Ötpárti egyeztetés a terrorellenes fellépésről
Vona Gábor
Vágólapra másolva!
Se betegség, se életveszélyes fenyegetés nem indokolhatja, hogy hiányozzon egy képviselőjük.
Vágólapra másolva!

Sem betegség, sem életveszélyes fenyegetés nem lehet ok arra, hogy egy jobbikos politikus hiányozzon a parlamenti szavazásról, ha pedig mégis így tesz, annak súlyosak a következményei - ez a tanulsága annak, hogy a párt elnöksége 100 ezer forintra büntette a kedden hiányzó Apáti István.

Hiányzásával Apáti kétharmados többséghez segítette átmenetileg a Fideszt Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Origo is beszámolt arról, hogy a képviselő keddi hiányzásával átmeneti kétharmados többséghez segítette a kormánypártokat egy szavazásnál, ami miatt a szocialisták Fidesz-Jobbik árnyékkormányt vizionáltak. Apáti ezt az őt és családját ért fenyegetéssel - cigány bűnözést emlegetve - magyarázta.

A Jobbik az eset után kiadott közleményében jelezte: 100 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki Apátira, noha Vona Gábor pártelnök egyúttal "megértését és együttérzését fejezte ki Apáti Istvánnak és családjának amiatt, hogy halálosan megfenyegette egy mátészalkai banda tagja."

Vona Gábor pártelnök sem úszta meg büntetés nélkül Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Jobbik sajtóosztályát arról kérdeztük, ha megértik az indokot, miért szabták ki a büntetést. A válasz szerint azért, mert "ez sem mentség a hiányzás alól kétharmados szavazások esetén. A továbbiakban a kétharmados szavazásoknál a Jobbiknál ezt a szigorú irányelvet fogjuk alkalmazni" - írták.

Vona Gábor számára sem volt mentség a betegség - emlékeztetett válaszában a Jobbik arra, hogy az elnökség visszamenőleges hatállyal még a pártelnököt is megbüntette 100 ezer forintra, mert korábban távol maradt egy kétharmados szavazástól.