Berezelt a városi legendától Siófok polgármestere

Vágólapra másolva!
Siófok polgármestere azt kérte, hogy hétvégi éjszakákon átvezényelt rendőrökkel erősítsék meg a közbiztonságot a városában. Lengyel Róbert független polgármester a megyei rendőrfőkapitányhoz fordult kérésével.
Vágólapra másolva!

A Somogy megyei hírportál, a Sonline kedden írt arról, hogy a hétvégén egy siófoki szórakozóhely két biztonsági őrét hagyta helyben egy több autóval érkező társaság. A városban terjedő szóbeszéd szerint "újra felbukkantak Siófokon az enyingi romák". A cikkben felidézték azt is, hogy korábban "országos visszhangot váltott ki egy 150-200 fős, zömmel enyingi romákból álló társaság hat évvel ezelőtti, ugyancsak demonstratív célzatú felvonulása a nyáron legforgalmasabb parti korzón, a siófoki Petőfi sétányon".

Szóbeszéd, városi legenda

Lengyel Róbert az M1 műsorában megerősítette, hogy a "városi legenda" szerint egy nagyjából húsz emberből álló társaság érkezett Enyingből Siófokra. Ezért kedden levelet írt a megyei rendőrfőkapitánynak, amelyben azt kérte, hogy a pénteki és szombati éjszakákon odavezényelt rendőrökkel erősítse meg a város közbiztonságát. "Falkákban járkáló hiénákra Siófokon nincs szükség, távol kell őket tartani" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ismerve a helyi és megyei főkapitányt, nincs kétsége a felől, hogy meg fogják kapni a segítséget.

Módosult a lakásrendelet

A polgármester kitért arra is, hogy a településen módosították a lakásrendeletet. A korábbi szabályozás szerint csak szociális célból lehetett önkormányzati lakást kiutalni, most ezt kiegészítették a közérdekű utalással, így az üres önkormányzati lakásokban rendőröket is el tudnak helyezni a jövőben. Ezenfelül a költségvetésben külön pénzösszeget biztosítanak a helyi rendőrség munkájára, eszközbeszerzésére. Folytatják a térfigyelőkamera-rendszer bővítését is, az új kamerák helyét a rendőrség jelöli majd ki - ismertette a Ma reggelben Lengyel Róbert.

Egy kis cigányozás senkinek sem árt

Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő tegnap azért maradt távol a szavazástól, hogy családja biztonságáról gondoskodjon. Apáti közleményében azt írta, hogy hétvégén életveszélyes fenyegetést kapott „a helyi cigány maffia kábítószeres tagjától".

A politikus közölte, hogy élőszóban hangzott el a fenyegetés, amely másfél éves gyermekére, feleségére is vonatkozott. „Nagyon sajnálom, hogy a mai fontos szavazáson nem tudtam részt venni, de a lelkiismeretem azt diktálta, hogy maradjak a feleségemmel és a pici lányommal" – írja közleményében Apáti, aki egyébként feljelentést tett a rendőrségen.

Tegnap két kétharmados törvényt fogadott el a parlament, az egyik éppen azzal ment át, hogy Apáti nem vett részt a szavazáson.

A volt rendőrkapitány vezeti a várost

Az október 12-ei önkormányzati választáson 20 év után vesztett Balázs Árpád fideszes polgármester (lásd kapcsolódó írásunkat), utódja a függetlenként induló Lengyel Róbert korábbi rendőrkapitány lett. Lengyel 2012-ben távozott a rendőrségtől, egy korábbi interjúban azonban beszélt róla, hogy sokat támadták az után, hogy egy kardokkal felszerelkezett 150 fős csoport, az enyingi banda felvonult Siófok közepén a Petőfi sétányon, a rendőrség pedig nem lépett közbe.