Havazással rúg még egyet márciusban a tél

Hárskút, 2015. február 8.
Hóátfúvásban elakadt autók Hárskút közelében 2015. február 8-án.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Havazás hófúvás
Hárskút, 2015. február 8. Hóátfúvásban elakadt autók Hárskút közelében 2015. február 8-án. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
A 2013-as hókáoszhoz hasonlótól nem kell tartani, de az ország felett elhaladó mediterrán ciklon sok csapadékot, néhol pedig havat is hozhat.
Vágólapra másolva!

Már február végén látszott, hogy a hét második felében egy közelünkben elvonuló mediterrán ciklon befolyásolja majd időjárásunkat, csapadékot is jeleztek a modellek, de a halmazállapot bizonytalan volt.

Februárban bőven kaptunk a hóból, ezek az autók Hárskút közelében akadtak el Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az Origo is megírta, hogy havazással kezdődhet a meteorológiai tavasz, azonban a hét második feléhez közeledve az látszik egyre valószínűbbnek, hogy főként esőre számíthatunk. Egyes időszakokban és helyeken azonban havas eső, hó is hullhat.

A hegyekben lehet hó

Forró Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Origónak elmondta, havazásra szerdán legfeljebb a magasabban fekvő területeken - a Mecsekben, és az Északi-középhegységben - számíthatunk, csütörtökön az ország délibb területein lehet havas eső.

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, északnyugaton, északon lehet éjszaka és csütörtökön napközben vékonyabb a felhőzet. Eleinte északon elszórtan eső, zápor alakul ki, estétől főként a déli határvidéken számíthatunk esőre.

Az éjszakai óráktól megerősödik, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon több helyen viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. Pénteken már csak kisebb esőzések lehetnek elszórtan, elsősorban az Alföld környékén.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, gyenge fagy a vékonyabb felhőzettel borított északi területeken lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 4 és 9 fok között várható.

Hókáosz nem lesz a nemzeti ünnepen

Forró Mónika szerint idén csapadékmentes tavaszias időre számíthatunk a március 15.-i hétvégén, a modellek szerint nem valószínű 2013-ashoz hasonló hóhelyzet.

2013. március 14-én a hirtelen jött hó miatt le kellett zárni az M7-es és az M1-es autópályát, sokan éjszakáztak a sztrádán Forrás: MTI/Krizsán Csaba

2013-ban a március 15-i hosszú hétvégén kemény havazás csapott le Magyarországra. A gyorsan érkező és nagy mennyiségű hó közlekedési káoszt okozott országszerte, sokak az autópályákon rekedtek éjszakára.