Magyar katonákat küldhetnek Szomáliába

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mai ülésén Magyarország külföldi katonai szerepvállalásairól szóló előterjesztéseket tárgyal.
Vágólapra másolva!

A képviselők ma két ügyet tárgyalnak, elsőként a szlovén-magyar-olasz szárazföldi kötelékről szóló megállapodás megújításának kihirdetéséről mondhatják el véleményüket. Ezt követően tizenhat beszámoló, határozat és megállapodás együttes általános vitájára kerül sor, az előterjesztések Magyarország külföldi katonai szerepvállalásait fogják össze.

Így egyebek mellett szó lesz az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben, valamint az Európai Unió Közép-afrikai köztársaságbeli, szomáliai és mali műveletében történő részvételről is. A parlament csütörtökön, további nemzetközi szerződések tárgyalásával fejezi be e heti ülésezését.

Magyar katonák az Iszlám Állam ellen?

A kurdisztáni magyar szerepvállalásról Orbán Viktor beszélt február elején, majd a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felvetette a kérdést, a lépést elengedhetetlennek nevezte Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke is.

A kormány eddig semmilyen konkrétumot nem hozott nyilvánosságra, nem véletlenül. A katonák Irakba küldésére ugyanis az Országgyűlésnek is rá kell bólintania. Egyelőre még a kormány is az előterjesztésen dolgozik, csak ennek nyilvánosságra hozatalával derülne ki, hogy pontosan hova, milyen feladat ellátására és hány magyar katona utazna a régióba. Magyarország eddig is támogatta az Iszlám Állam elleni harcot, de soha nem katonákkal.