Rajta múlott a kétharmad: videón magyarázkodik a nem szavazó jobbikos

Apáti István
Budapest, 2014. június 11. Apáti István, a Jobbik képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. június 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, kétszer is rosszkor volt rossz helyen a jobbikos Apáti István: először, amikor a múlt szombaton hajnalban egy utcai balhéba keveredett. Aztán e hét kedden erre hivatkozva otthon maradt Mátészalkán, ahelyett, hogy részt vett volna a parlamenti szavazáson, ahol így a Fidesznek megvolt a kétharmados többsége. Apáti videointerjút adott az Origónak, Mátészalkán viszont a hírre mindenki elnémult.
Vágólapra másolva!

„Szóváltásba keveredett” - gyakori eleme ez rendőrségi híreknek, és éppen egy ilyen utcai balhéba csöppent a hétvégén Mátészalkán Apáti István is. A jobbikos képviselő kedden nem vett részt a parlamenti munkában, hiányzásával viszont átmeneti kétharmados többséghez segítette a kormánypártokat egy szavazásnál, ami miatt a szocialisták már Fidesz-Jobbik árnyékkormányt vizionáltak. Apáti csak ez után jött elő az őt és családját ott ért fenyegetéssel, cigány bűnözést emlegetve, és csak hétfőn tett feljelentést.

Életveszélyes fenyegetés

„A családom életét és testi épségét mindenek felett valónak tekintem. Tudom, hogy munkaköri kötelességemet szegtem meg ezzel, csakhogy a feleségemet, a gyermekemet és személyemet is közvetlen életveszélyes fenyegetés érte.”

Ezzel magyarázta az Origónak a Jobbik országgyűlési képviselője, Apáti István, hogy miért nem vett részt kedden a parlamenti munkában, miért hiányzott a szavazásoknál. A parlamenti jegyzőkönyv szerint egyébként a képviselő hétfőn sem volt jelen a szavazásoknál.

Ahogy Apáti sejtette, távolmaradása hiba volt, pártja meg is büntette. Szerdán közölték: „a kétharmados többség eltűnése és a Fidesz erkölcsi, legitimációs bukása miatt súlyos felelőssége van minden ellenzéki képviselőnek. A párt vezetése Apáti Istvánra 100 ezer forintos büntetést szabott ki”.

Miatta volt csak meg a kétharmad

Apáti keddi távolléte amiatt vált politikai jelentőségűvé, hogy hiányzása miatt a szavazásnál jelen lévő képviselők száma csökkent, így a veszprémi választáson kétharmados parlamenti többségét elvesztő Fidesz-KDNP jelenlévő képviselői kevesebben is tudtak kétharmados jogszabályt módosítani.

Ezúttal Apáti hiányzott az ülésteremből - így lett meg a Fidesz-kétharmad Forrás: MTI/Kovács Attila

A Ház így 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el a járási hivatalvezetőknek nagyobb hatáskört adó közigazgatási tárgyú törvények módosítását, benne kétharmados többséget igénylő rendelkezésekkel. A Jobbik nemmel voksolt, így ha Apáti is ott van, a Fidesz nem tud módosítani.

A többi ellenzéki párt ezért azzal vádolta a Jobbikot, hogy a háttérben együttműködik a kormánypártokkal. Az MSZP-s Lukács Zoltán például megállapította, hogy a Fidesznek nincs, a Fidesz-Jobbik-koalíciónak viszont van kétharmada.

A cigányokra mutogattak

Az ellenzéki reakciókat visszautasítva először a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám állt elő magyarázattal Apáti távollétére. Azt mondta, Apáti halálos fenyegetéseket kapott "a helyi cigány maffia" tagjától.

Vona Gábor pártelnök, mellette Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője Forrás: MTI/Beliczay László

Végül maga Apáti is kiadott egy közleményt, mondván: a hétvégén őt és családját is életveszélyesen megfenyegette „a helyi cigány maffia kábítószeres tagja”, úgyhogy aznap „a támadásokat megelőző intézkedésekkel" foglalkozott.

Apáti üzent, fenyegette támadóit

Az Origónak adott videointerjúban is utalt a „megelőző intézkedésekre” Apáti. Azt mondta, „a következő napokat is azzal fogom tölteni, hogy családom műszaki, elektrotechnikai, illetőleg egyéb kategóriába sorolható védelméről gondoskodjak".

Jelezte, hogy feljelentést tett, és előrebocsátotta, mi fog történni, „ha se a rendőri, se az egyéb szép szó nem fog használni (...), akkor akár a politikai karrierem, a személyi szabadságom, testi épségem árán is meg fogom védeni tőlük a családomat. Megvannak hozzá a barátaim, az eszközeim.”

Az Együtt úgy reagált, hogy „a Jobbik nemcsak hazudik, de még hazugságában is fajgyűlölettel mentegeti magát”. Mások arra hívták fel a figyelmet, Apáti maga is elismeri, hogy a fenyegetés szombat hajnalban történt, ő pedig négy nappal később hiányzott, és csak hétfőn tett feljelentést.

Zaklató cigány a feljelentésben

Az Origo birtokába került feljelentést Apáti valóban csak hétfőn délelőtt tette a mátészalkai rendőrkapitányságon. A feljelentésből kiderül, hogy péntekről szombatra virradó éjszaka Apáti egy kisebb társasággal Mátészalka Korona nevű szórakozóhelyén „múlatta az időt”.

Apáti rendőrségi feljelentése Forrás: Origo

Amikor hajnali két óra előtt az utcán, a bejáratnál beszélgetett a barátaival, a közelben kialakult szóváltás tanúja lett. A feljelentésből kiderül, hogy nem is vele szólalkoztak össze alapvetően, hanem egy másik helyi lakossal, Pataki Lászlóval, de mivel ő is ott állt, neki is jutott a szóbeli fenyegetésből.

Feljelentésében Apáti úgy emlékezett, hogy „egy cigány származású fiatalember” felé fordulva „vérbe forgó szemekkel" ordibált neki. Állítása szerint azt, hogy „te is vele vagy, te magyar geci, megdöglesz te is a családoddal, a feleségeddel, a gyerekeddel együtt”.

A rendőrség már nyomoz

A rendőrség az Origo kérdésére megerősítette, hogy Apáti feljelentést tett. Eszerint „egy ismerősét és őt (illetve az akkor jelen nem lévő családját) 2015. február 28-án éjjel 1 óra és 2 óra közötti időben egy mátészalkai szórakozóhely előtt egy férfi megfenyegette”.

Az ügyben zaklatás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. Apáti az Origónak azt mondta, rendőri védelmet nem kért maga és családja számára, de azt kérte, hogy a kapitányságtól 3-400 méterre lévő háza előtt sűrűbben járőrözzenek a rendőrök, ám ezt nem tapasztalta.

Mátészalka elnémult a hírre

Megkérdeztük volna a mátészalkaiakat a Jobbik és Apáti nyilatkozataiban festett képről, a helyi cigány maffiáról, de a hírre szinte az egész város elnémult. A polgármesteri hivatalban azt mondták az Origónak, hogy sem Hanusi Péter fideszes polgármester, sem alpolgármestere nem kíván nyilatkozni.

Felhívtuk szinte a teljes képviselőtestületet, de nem jártunk nagyobb sikerrel. A hét kormánypárti képviselő közül akiket elértünk, nem kívántak nyilatkozni, főleg arra hivatkozva, nem is hallottak a dologról. Dienes Béla László volt az egyetlen, aki megszólalt, de ő is csak annyit mondott: bár nem vonja kétségbe Apáti állítását, vele ilyesmi még nem történt Mátészalkán.

Nincs ilyen, ezt kitalálták

Mátészalkán háromfős roma önkormányzat is működik. Közülük ketten egész nap elérhetetlenek voltak, viszont sikerült beszélnünk a harmadik taggal, Kasu Miklóssal. A képviselő Apáti cigány maffiáról szóló kijelentésére csak annyit mondott: nincs ilyen, ezt Apáti kitalálta.

Megszólalt Apáti szomszédja

Elértük a városi MSZP elnökét is, ám ő nem kívánta kommentálni Apáti nyilatkozatát. Hallgatását Sarka Attila két érdekes indokkal is alátámasztotta. Az egyik, hogy Apáti az ő hátsó telekszomszédja. A másik, hogy az ügyvédként praktizáló Sarka az Apáti vallomásában említett Pataki Lászlóval kapcsolatos büntetőügyben az egyik vádlottat védi.

Vallomásában amúgy Apáti is utal arra, hogy Pataki egy 8 évvel ezelőtti emberölés bűntettének kísérlete miatt zajló eljárás érintettje mint sértett. A kocsmai összeszólalkozás után késeléssé fajult 2007-es esetben Pataki egyébként 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az első fokon emberölés kísérlete miatt zajló eljárásban a másodfokú bíróság életveszélyt okozó testi sértésre minősítette át a tényállást, ám ezt a Kúria nemrég hatályon kívül helyezte. Most az ügyben a másodfokú bíróságnak kell mérlegelnie, hogy emberölés volt-e, vagy életveszélyt okozó testi sértés.