Szakmunkásokat toboroznának az iskolai teszttel?

felvételi educatio ponthatár jelentkezés  SZEMÉLY tanár tanári Budapest, 2013. január 19.
A négyosztályos gimnáziumi évfolyamokra felvételizők matematika feladatlapjait bontják ki a budapesti Budai Középiskola tanári szobájában az
Budapest, 2013. január 19. A négyosztályos gimnáziumi évfolyamokra felvételizők matematika feladatlapjait bontják ki a budapesti Budai Középiskola tanári szobájában az írásbeli felvételi vizsga előtt 2013. január 19-én. Január 18-án megkezdődtek a középfokú beiskolázás központi írásbeli vizsgái. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a tanulmányaikat. Az elképzelést totálisan elhibázottnak, és a gyerekekre is veszélyesnek  tartja Mendrey László,  a Pedadógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az Origónak azt mondta, nem kizárt, hogy így töltenék fel majd a szakmunkás-állományt.
Vágólapra másolva!

A dokumentum a tervezett intézkedések között említi egy pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés bevezetését, és a megfelelő középiskola-típusba való bejutást ennek teljesítéséhez kötnék.

Kompetenciatesztet íratnak majd a nyolcadikosokkal (képünk illusztráció) Fotó: Bielik István - Origo

Hozzátették: a felmérést a hetedik évfolyam végén – kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban – végeznék el – értesült a Magyar Nemzet a birtokában levő szakképzési koncepcióra hivatkozva.

A gimnáziumok legutóbbi, tízes rangsoráról ide kattintva tájékozódhat.

Totális baklövés

Teljesen elhibázottnak tartja a mindent eldöntő eredményű kompetenciateszt gondolatát Mendrey László. A szakszervezeti vezető-tanár szerint ebben a korban, 13 évesen a gyerekek még nem képesek arra, hogy egész életüket meghatározó döntéseket hozzanak, és komoly kockázattal jár, ha egy pályaorientációs tanácsadó súgja meg nekik, mi legyen belőlük.

Űrhajós vagy szakmunkás

"Ebben a korban még a felelősségteljesebb lányok sem tudják igazán, mik is szeretnének lenni, egy kiskamasz fiú pedig naponta ingadozhat a mérnöki, űrhajós, vagy akár mészáros pálya között. Ezrek élete kerülhet vakvágányára, ha egy rosszul sikerült teszt miatt pélául szakmunkás iskolába küldik, tanácsolják őket, pedig vélhetően ez a program célja, a szakmunkás utánpótlás erősítése" - mondta az Oirgónak Mendrey László.

A türelem megtérül

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke inkább a hosszú ideig tartó, komprehenzív tanítási folyamatban bízik, amilyent a finn oktatási rendszer is alkalmaz - ez talán drágább módszer, de több esélyt ad a fiataloknak a pályaválasztásra, a hosszabb ideig tartó képzés pedig megtérülő befektetésnek számít.

Választási előtt. Egy kiskamasz még nem érett ahhoz, hogy teszt miatt életre szóló döntésekre kényszerüljön - vallja Mendrey László Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Üljön még egy évet?

A teszt szükségességét vitatta az Origónak név nélkül nyilatkozó iskolaigazgató is. Ha egy kompetenciateszten múlik majd a középiskolai felvételi, akkor nem lesz értelme a 8 évfolyamban megtartott központi felvételi vizsgára – vélte az intézményvezető, aki azt sem értette, miért a hetedik évfolyam végén tartanák meg a szintfelmérést. "Ha sikerül a teszt, akkor miért üljön még diák egy évet az általánosban?" – kérdezte.

Nem került a naplóba

A kompetencia teszt ugyanakkor nem érné teljesen válatlanul a tanulókat. Most is készítenek ilyen felmérőket matematikából és szövegértésből a 6. és 8. évfolyamban, majd a középiskola 10. osztályában, igaz, ennek az osztályozás szempontjából nincs tétje, az eredmény nem kerül be a naplóba.