Lázár Jánosnak elege lett a botrányokból

Lázár János
Lázár János miniszterjelölti meghallgatásai a mezőgazdasági, majd a nemzetbiztonsági bizottság előtt. A két meghallgatás között újságíró az Origo eltávolított főszerkesztőjéről, és Lázár titokzatos külföldi útjáról kérdezték. Újságíró: Vorák Anita
Vágólapra másolva!
A Sorsok Háza mellett szó esett egy új holokauszt emlékműről is a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén. Lázár János miniszter egyetértést, egyeztetést sürgetett botrányok helyett.
Vágólapra másolva!

Mindenkinek az az érdeke, hogy konszenzussal és békességgel jöjjön létre a Sorsok Háza, nem pedig az, hogy botrány vegye körül a holokauszt gyermekáldozatainak budapesti emlékhelyét - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után.

Feladat van, nem tartozás

Lázár ugyan Schmidt Máriára nem tért ki, de a Sorsok Háza koncepciójának elkészítésével megbízott, a Terror Házát vezető Schmidt a napokban azzal támadta a Miniszterelnökséget, hogy nem fizették ki a kiállítási koncepcióért járó összeget. Lázár csak annyit jegyzett meg: ezt feladatul szabta a kormány.

Lázár Jánosnak elege lett vitákból Fotó: Origo

A miniszter az emlékhely megnyitásának időpontjáról nem tudott nyilatkozni, de többször is kiemelte a konzultációk fontosságát, valamint azt, hogy csak konszenzusos megoldás születhet. "A magyarországi zsidó közösség véleménye, szempontjai és támogatása nélkül ezt nem lehet létrehozni" - jelentette ki.

Központi emlékmű épülhet

Szó esett egy, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által a holokauszt 75. évfordulójára, 2019-re javasolt központi budapesti holokauszt-emlékműről is. A kormány és a zsidó szervezetek képviselői abban maradtak, hogy utóbbiak ezt még maguk közt megvitatják, de a kormány elvben támogatná az ügyet.

Téma volt a zsidó szervezetek működésének biztonsági helyzete is, tekintettel a januári párizsi merényletekre. Emellett megtárgyalták azt is, hogy március 9-étől Magyarország tölti be a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztjét.

Nem náluk pattog a labda

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a kerekasztal ülése után azt mondta: a Sorsok Háza ügyében a kormány térfelén pattog a labda, a biztonsági kérdésekről pedig szerinte is muszáj beszélni a terrorcselekmények miatt. Az emlékműről pedig tovább egyeztetnek a zsidó szervezetek - mondta.

Heisler András szerint a Sorsok Háza ügyében nem náluk pattog a labda Forrás: MTI/Soós Lajos

A kerekasztal előző, tavaly őszi ülésén egyébként ennél több témában több konkrétum hangzott el. Érzékeny kérdések, mint például a Szabadság téri német megszállási emlékmű ügye nem kerültek elő, de már akkor is téma volt a Sorsok Háza, melynek koncepcióját kritikákkal illették a zsidó szervezetek.

Akkor állapodtak meg a felek abban is, hogy jut állami támogatás zsinagógák és temetők felújítására, valamint emelik a vészkorszak túlélőinek nyugdíj-kiegészítését.