Megsértődött egy magyar diplomata, mert szidták a kormányt

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium szerint rendben volt az ottawai magyar nagykövetség tanácsosának montreáli szereplése, bár a kerekasztal-beszélgetés számos résztvevője úgy látta, hogy Oláh Lajos különösen viselkedett.
Vágólapra másolva!

Csak két percet kapott

A magyar kormány intézkedéseit hosszú ideje kritizáló felszólalók több olyan példát hoztak fel, amelyek minden alapot nélkülöznek, vagy a valóságot elferdítve közvetítették – olvasható a külügyminisztérium reagálásában. Hozzáteszik: arra törekszenek, hogy Magyarországról, annak kormányáról külföldön a realitást hűen tükröző kép alakuljon ki.

Az Origo megkeresésére a külügyminisztérium közölte: megkérdőjelezhető eljárásnak tartják, ha egy meglehetősen egyoldalú beszélgetés végén a másik fél mindössze két percet kap arra, hogy a véleményét kifejtse.

Teret adnak a másik félnek

Példaként felhozták, hogy nemrég a Külügyi és Külgazdasági Intézet beszélgetést szervezett az ukrajnai konfliktusról. Erre Ukrajna budapesti ügyvivőjét is meghívták, aki hozzászólhatott a vitához, méghozzá ugyanakkora terjedelemben, mint a rendezvény többi előadója. Hasonlóképpen jártak el a koszovói eseményekről szervezett beszélgetésen, ahol a koszovói ügyvivő véleményének is teret adtak.

A montreáli eseményről videót is készító Kanadai Hírlap ugyanakkor azt írta: Szabó Stefánia torontói főkonzul jelezte, hogy nem tud részt venni a kedd esti beszélgetésen.

A jogállamiságról volt szó

A montreáli Concordia Egyetemen rendeztek kerekasztal-beszélgetést a magyar jogállamiság helyzetéről, illetve általánosságban arról, mit tehet az Unió, ha egy tagállamban sérül az alkotmányos demokrácia.

Az előadás után, amikor a hallgatóságnak lehetősége volt kérdéseket föltenni, hozzászólni, Oláh Lajos sérelmezte, hogy a magyar kormányt szapulják a kritizált fél képviselőjének jelenléte nélkül. A diplomata hozzátette: démonizálják a kormányt, de ezt szinte már meg is szokták.

"Nem mondom"

Göllner András, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítója, az esemény szervezője válaszában rámutatott, hogy a pódiumon professzorok, egyetemi tanárok ültek, de a közönség soraiba meghívtak Kanadában szolgálatot teljesítő magyar diplomatákat, ők azonban távolmaradtak az eseménytől.

Oláh Lajos úgy kontráz, hogy miért kellene a nagykövetnek leülnie vitatkozni vele. Oláh ezután elkezdi felolvasni a Concordia Egyetem szabályzatát, mert szerinte az éppen zajló esemény sérti azt. A pódiumról megkérik, hogy inkább mondja el saját szavaival Magyarországról, amit szeretett volna. Oláh Lajos erre kurtán annyit felel, hogy „nem mondom".

Akadémikusok beszéltek

A kerekasztal-beszélgetésen részt részt vett Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, valamint Bozóki András, a Central European University (CEU) oktatója, a levezető elnök pedig Daniel Salée, a Concordia Egyetem professzora volt.

Szokásos a szokatlan

Nem ez volt az első eset, amikor kicsit furcsán viselkedett egy magyar diplomata, megrökönyödést keltettek 2012-ben, a berlini filmfesztiválon is. Fliegauf Bence Csak a szél című filmjének sajtótájékoztatójára időzítve egy háromoldalas nyomtatványt osztottak ki külföldi újságíróknak, melyben felhívták a figyelmet arra: ez egy kitalált történet. Emellett tényszerűen leírták a romagyilkosság-sorozatot, egyben méltatták a kormány romastratégiáját. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya által fogalmazott szövegről a film alkotói nem tudtak.