Újabb áltisztviselő: Kiss Szilárd sem volt miniszteri biztos?

Kiss Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem is volt miniszteri biztos az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet botrányával összefüggésben nemrég vesztegetés gyanújával előzetesbe került egykori diplomata, Kiss Szilárd. Legalábbis az agrárminiszter ezt állítja. Korábban az MTI pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként írt róla.
Vágólapra másolva!

"Kiss Szilárd sem a Földművelésügyi Minisztériumban, sem pedig a - feladat- és hatáskör szerinti jogelőd - Vidékfejlesztési Minisztériumban nem töltött be miniszteri biztosi pozíciót, így semmilyen formában nem hagyhattam jóvá miniszteri biztosi kinevezését - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter.

Vesztegetéssel gyanúsítják

Fazekas Sándor az LMP-s Szél Bernadett írásbeli kérdésére válaszolt, melyben az ellenzéki képviselő a január közepén a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet körüli pénzügyek miatt letartóztatott Kiss Szilárd egykori agrárdiplomata után érdeklődött.

A takarékszövetkezeti botrányban bukott ki a Kiss Szilárd elleni gyanú Fotó: Origo

Kiss Szilárdot vesztegetéssel gyanúsítják és előzetes letartóztatásba is helyezték, mert a gyanú szerint rávett valakit, hogy a banki tartozását szerezze meg áron alul. „Ki írta alá, ki hagyta jóvá Kiss Szilárd kinevezését a nemzetbiztonsági kockázatok ismeretében?" - hangzott az LMP-s kérdés.

Senki nem veszi a nevére

"Tisztelt Képviselő Úr!" - kezdődött meglepő felütéssel a Szél Bernadettnek írt válasz, amelyben Fazekas Sándor közölte, hogy ő sosem nevezte ki Kisst, aki sosem volt miniszteri biztos. Korábban egyébként egyébként a másik valószínű tárca, a külügyi is azt közölte: "semmilyen jogviszonyban nem áll" velük.

Kiss Szilárd az MTI híradásában még miniszteri biztos volt tavaly májusban Forrás: Origo

A külügyi tárca válasza érthető, ám az agrárminisztériumé már kevéssé, hiszen a nemzeti hírügynökség is úgy hivatkozott tavaly májusban Kiss Szilárdra, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Az MTI a tárca Oroszországban dolgozó miniszteri biztosáról írt a moszkvai tudósításban.

Nem ő az első áltisztviselő

Nem Kiss Szilárd lenne az első olyan személy, aki miniszteri biztosnak adná ki magát, miközben nem az. Legutóbb az derült ki, hogy egy évig a sertésprogramért felelős miniszteri biztosként járta az országot a szekszárdi fideszes parlamenti képviselő, a trafikbotrányban is érintett Horváth István, pedig nem volt az.