Répássy Róbert szerint javul az igazságszolgáltatás megítélése

Vágólapra másolva!
Répássy Róbert szerint az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott elemzése azt igazolja, hogy erősödött Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlensége.
Vágólapra másolva!

A hatékonyság és a minőség terén a hazai eredmény nagyjából az uniós átlaggal egyezik, így ebben is van még lehetőség javulásra, de jó úton járunk – mondta az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban. Hozzátette: a bírói függetlenség terén az unió 11 tagállamát, gyakorlatilag Közép-Európa minden országát megelőzi Magyarország, akárcsak Görög- és Olaszországot.

Répássy Róbert szerint nőtt a bizalom Forrás: MTI/Soós Lajos

Répássy Róbert szavai szerint nagyon fontos üzenet, hogy az emberek inkább bíznak a bíróságokban, mintsem elutasítják azok döntéseit. Kiemelte, hogy az elmúlt években a bíróságok nagyon sokat dolgoztak az ügyhátralék feldolgozásáért; jelentős, látványos javulás észlelhető például e téren a korábban rossz hatékonysági mutatókkal működő központi régióban.

Gyakorló jogászok mondtak véleményt

Az elemzés többek között ügytípusok szerint, illetve az ítélkezési fórumok szintje szerint veti össze a bíróságok hatékonyságát, ügyintézési idejét, az elintézett, illetve elintézetlen ügyek mennyiségét. A bíróságok függetlenségének az országon belüli megítélését jórészt gyakorló jogászok tapasztalatainak összegzése alapján állapították meg.

A jelentésben található táblázat tanúsága szerint a 0-tól 7-ig terjedő skálán - ahol a magasabb szám a bírói függetlenség magasabb fokú elismertségét tükrözi - a mérőszám elérte a négyet. Ez - a 3,50 és 4,00 közötti szegmensen belül - fokozatos emelkedést tükröz a 2010 és 2012 között, majd a 2012-2013 során mért adatokban.

A bíróságokon jelentős technológiai újításokat vezettek be január 1-jétől. Többek között a folyamatban lévő bírósági ügyekben értesítés kérhető sms vagy e-mail formájában.