Töröcskei már egy éve nem kereskedik Bakuban

Töröcskei István Széchenyi Bank vezetője bankár
Vágólapra másolva!
A keleti nyitás jegyében 2012-ben elsőként Azerbajdzsánban, Bakuban nyílt magyar kereskedőház -Töröcskei István azóta tönkrement bankja, a Széchenyi Bank finanszírozásával. A bank bedőlése után a külgazdasági tárcától érdeklődtünk, és kiderült, már egy éve átvették Töröcskeitől a boltot.
Vágólapra másolva!

Az Új Piacok kereskedőház bakui kirendeltségét 2012. december 5-én, mint az első magyar kereskedőházat, Szijjártó Péter még a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként avatta fel a keleti nyitás jegyében - méghozzá Töröcskei István Széchenyi Bankjának szerepvállalásával.

Töröcskei István Széchenyi Bank vezetője adta a pénzt a bakui beruházásra Fotó: Origo

A kereskedőházi rendszerrel a kormánynak az a célja, hogy a magas növekedést produkáló keleti gazdaságok piacain segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv), amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon - mondta akkor Szijjártó Péter.

Töröcskei István tavaly decemberben mondott le az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztjáról, miután a többségi tulajdonában álló Széchenyi Kereskedelmi Bank tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank és elrendelte a pénzintézet végelszámolását.

Szíjjártó Péter még államtitkárként nyitotta meg a kirendeltséget Fotó: Szabó Gábor - Origo

Érdeklődtünk a külgazdasági tárcánál, mi történt a bakui képviselettel azóta. Válaszuk előrebocsátotta, hogy azért a Széchenyi Bank Új Piacok Kereskedőház Kft.-je kezdte üzemeltetni a bakui projekt, mert "az MNKH Zrt. 2013-ban még nem rendelkezett a szükséges strukturális háttérrel az üzemeltetéshez".

A hatékony működés érdekében egy éve, tavaly márciusban a MNKH, vagyis a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. átvette a bakui irodát, és a Széchenyi Banktól független partnerével működteti. A megkötött ügyletek számát tekintve a bakui a legsikeresebb relációs kereskedőházunk - írták.