Túlterheltek a magyar diákok

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házi feladat írásával, mint külföldi társaik többsége. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a tanulók rendszeres kötelező feladatai akár heti 38-40 órára is rúghatnak.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet felmérése szerint a 29 mért ország közül Magyarországon fordítják az ötödik legtöbb időt a leckére a gyerekek. A 15 éves magyar diákok átlagosan heti 6,2 órát töltenek házi feladatok írásával, ami jóval magasabb a 4,9 órás átlagnál.

A kötelező óraszám is nehézség

Nemcsak a házi feladatok mennyisége okozhat problémát a gyerekeknek, de a kötelező óraszámok is magasak a magyar köznevelésben – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Elkél a segítség a tanulásban (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Beliczay László

A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója szerint az új kerettantervek és a mindennapos testnevelés miatt az érintett évfolyamokon gyakran heti 36 órát tesznek ki a kötelező iskolai feladatok, sőt olykor ennél többet is.

Sok iskolában az ebédre sincs idő

Ha a tagozatos oktatás miatt bizonyos tárgyakat emelt óraszámban tanítanak, nem ritka, hogy

Sok iskolában az ebédeltetésre sincs elég idő, van, ahol a gyerekek délután fél négykor jutnak leghamarabb ételhez – jelezte az elnök.

Nemrégiben írtunk arról, hogy kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a tanulmányaikat. Erről bővebben ide kattintva olvashat.