Az ÁSZ nem talált kivetnivalót a Belváros ingatlaneladásaiban

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék jelentése szerint jogszerűek voltak az V. kerület önkormányzatának vagyonértékesítésekről hozott döntései 2009 és 2013 között. Az ÁSZ három kerület vagyongazdálkodásának értékelésével idén zárta le a fővárosi kerületek ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ mind a huszonhárom fővárosi kerület vagyongazdálkodását értékelte: 2013-ban hét, 2014-ben tizenhárom, idén további három kerület ellenőrzését zárta le. Az V., VIII. és XIV. kerület önkormányzatánál az ellenőrzés a 2009-2013 közötti időszakot érintette.

Belváros-Lipótváros önkormányzatának ellenőrzésével kapcsolatban a tájékoztatás szerint az önkormányzat mérleg szerinti vagyona a 2009-es 72,632 milliárd forintról 2013 végére 1,2 százalékkal, 73,536 milliárd forintra növekedett.

Megfeleltek a követelményeknek

A számvevőszék a többi közt azt állapította meg, hogy az önkormányzatnál "a vagyongazdálkodási tevékenység szabályszerűsége a vagyonnyilvántartás hiányosságai ellenére megfelelt a szabályozási követelményeknek". Hozzátették: jogszerűek voltak a vagyonértékesítésekről és egyéb hasznosításokról hozott döntések 2009 és 2013 között. "A döntéseket dokumentumokkal, előterjesztésekkel, beruházási célokmányokkal támasztották alá, azokat a képviselő-testület és arra felhatalmazott szervei szabályszerűen hozták meg."

Zugló is szabályosan járt el

A zuglói önkormányzatról szóló jelentésében az ÁSZ azt írta: a mérleg szerinti vagyon a 2009. évi 89,867 milliárd forintos nyitó értékről 2013 végére 89,741 milliárd forintra változott, lényegében azonos szinten maradt. Megállapították a többi között, hogy a polgármesteri hivatal 2009 és 2013 között rendelkezett a jogszabálynak megfelelő számviteli politikával. Az önkormányzat megalapozottan döntött a beruházásokról és a felújításokról, azonban nem tették közzé teljeskörűen a szerződések adatait. Az ingatlanok hasznosításakor 2009-ben és 2010-ben négy ingatlanértékesítésnél nem tartották be a vagyongazdálkodási rendeletben foglaltakat.

Hét milliárdot vesztett Józsefváros

A józsefvárosi önkormányzat értékelésekor megállapították: az önkormányzat mérleg szerinti vagyona a 2009-es 132,598 milliárd forintról 2013 végére 3, 5 százalékkal, 128,021 milliárd forintra csökkent. A többi között azt közölték, hogy a polgármesteri hivatal 2009 és 2013 között rendelkezett a jogszabálynak és a helyi sajátosságoknak megfelelő számviteli politikával és annak részeként pénzügyi-számviteli szabályzatokkal - írták.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az ellenőrzött időszakban az önkormányzat megalapozottan döntött a beruházásokról és a felújításokról, biztosította azok finanszírozhatóságát és fenntarthatóságát. A vagyontárgyak hasznosításánál betartották az önkormányzati rendeleteket és a versenyeztetési szabályzatot.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ javaslatokat küldött a kerületi önkormányzatok jegyzőinek, akiknek intézkedési tervet kell készíteniük. Az abban foglaltak végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.

Gyanús esetek

A Város Szíve korábban gyanús belvárosi ingatlanügyekről írt. Egy virtuális térképre gyűjtötték össze, hogy szerintük hol történhettek a visszaélések. A térképen eddig összesen tizenöt helyszínt jelöltek meg.