Megkezdik a Tisza-tó feltöltését vasárnap

Vágólapra másolva!
Az érkező vízhozam függvényében vasárnap este megkezdődik a Tisza-tó feltöltése - tájékoztatta Fejes Lőrinc, a tavat kezelő Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke pénteken.
Vágólapra másolva!

Közlése szerint a március 25-éig tartó első ütemben a jelenlegi - a Kisköre-felső vízmércén mért - 620 centiméterről napi öt centiméteres emeléssel 670 centiméterre duzzasztják fel a tó vízszintjét. A jogszabályban rögzített 725 centiméteres nyári vízszint a második duzzasztási fázist követően áll majd be. Ennek ütemezését a tavaszi vízjárás és a hidrometeorológiai helyzet is befolyásolja.

Apasztás majd emelés

Az önkormányzatok igényeinek megfelelően tavaly október végétől kezdődően 560 centiméterre apasztották a tavat, majd november 20-ától 620 centiméterre emelték a vízszintet.

Fejes Lőrinc kitért arra: a Tisza-tó vízszintjének változtatását alapvetően az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, nyári vízszint tartása árvízvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, ez csak árvízi viszonyok között indul meg.

Egy esetleges árhullám érkeztével azonban a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, az erdőállományt, a turisztikai infrastruktúrát, nem utolsósorban pedig a kiskörei vízlépcsőt és annak berendezéseit.