Tóbiás: A kormány arculcsapja a szabadságharc szellemét

Tóbiás József
Vágólapra másolva!
Az MSZP elnöke a Szabad Sajtó-díj átadásán bírálta az Orbán-kormányt.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint amit a kormány évek óta tesz, az az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemének arculcsapása. Tóbiás József erről szombaton, a Szabad Sajtó-díj átadásán beszélt. Úgy vélte, rendszerváltás óta nem volt olyan aktuális a sajtószabadságról beszélni, mint most, amikor a sajtószabadság eltiprása "alig leplezett kormányzati szándék".

Tóbiás József 2018-ra ígért szabad sajtót és közszolgáltató közmédiát Fotó: Bielik István - Origo

Úgy vélte, a szabad sajtó nem az állam, a kormány ellensége, hanem a demokrácia védőbástyája. Aki szabad sajtót követel, az egyben szabad hazát követel - fogalmazott. A pártelnök szerint ma az állami pénzből működtetett hírszolgáltatás a cenzúra és a hírhamisítás szinonimája. Legkésőbb 2018-ban olyan magyar köztársaság lesz, ahol szabad a sajtó, ahol a közmédia közszolgáltatást végez - mondta Tóbiás.

Az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány által odaítélt díjat idén Grecsó Krisztián költő, író, Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa és a Kanadai Magyar Hírlap nevű online újság kapta meg. Posztumusz ítélték oda a díjat a 2013-ban elhunyt Hovanyecz László újságírónak, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettesének.