Hende: Megméretik a kormány Tapolcán

Vágólapra másolva!
Új nemzet született 1848-ban, amely átélte, hogy a hazában mindenki összetartozik - jelentette ki a honvédelmi miniszter Sümegen.
Vágólapra másolva!

1848. március 15-én, a reformkor készülődése után eljött az idő, hogy a dolgok megváltozzanak. Az ezeresztendős haza megújult, mert a lelkekben is megtörtént a változás - mondta Hende Csaba. "Új nemzet született, mert a magyarok hajlandóak voltak összeadni erejüket és megharcolni jogaikért" – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az emberek hátrahagyták otthonukat és a hazáért harcoltak, akik pedig nem mentek, azok is tudták, hogy az "ügy és a zászló" az övék.

Március 15. a számvetés ideje is

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a Habsburg Monarchia jól kiképzett csapatait a hevenyészve felszerelt honvédok csaknem az egész ország területéről kiverték, és bár a cári sereg túlereje megadásra kényszerítette a magyarokat, ügyük nem bukott el. Hende Csaba kiemelte: március 15. egyben a számvetés ideje is.

A kormány az elmúlt öt évben végzett munkájára utalva azt mondta, hogy "békeidőben végigharcoltunk egy szabadságharcot az Országgyűlés, a diplomácia és a kormányzás eszközeivel". "Az állam és az emberek pénztárcájában kotorászó nemzetközi bankok és cégek Brüsszelt és más államok kormányait is csatasorba állították, hogy folytathassák pénzünk kiszivattyúzását" – fogalmazott a miniszter.

Megméretik a kormány Tapolcán

Vállaltuk a konfliktusokat, jelentősen meglazítottuk az adósságok bonyolult hálóját, amelyek egyként bénították az országot – szögezte le Hende Csaba. A közelgő tapolcai időközi országgyűlési választásra utalva azt mondta, újra megméretik mindaz, amit eddig a kormány elvégzett, és kérte a megjelenteket, éljenek választójogukkal.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a tapolcai időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul, egy másik sümegi megemlékezésen a bizakodás ünnepének nevezte március 15-ét. Mára magunk mögött hagytuk a szorongás, a félelem és a magunkba fordulás korszakát, ezért új esélyünk van arra, hogy Magyarország emelkedő nemzet legyen - jelentette ki.

Van, ahol konszenzus kell

Ehhez alapvető kérdésekben nemzeti konszenzusra van szükség, meg kell mutatni a keményen dolgozó magyar embereknek a további felemelkedés lehetőségét – fogalmazott az alelnök. Hozzátette: ezért van szükség önálló gazdaságpolitikára, nemzeti érdekeken alapuló energiapolitikára, ezért kell megerősíteni a kis- és középvállalkozásokat, megújítani a köznevelési és szakképzési rendszert, valamint a közigazgatást.

1848 eseményeiről Fenyvesi Zoltán azt mondta, az is egy választás volt, méghozzá a jövő és a megrekedés közötti döntése. A közelgő időközi országgyűlési választásokra utalva úgy fogalmazott: most ismét választani kell, bátor kiállásra van szükség.