Olajpiaci spekuláció március 15. után

Vágólapra másolva!
A kőolaj ára emelkedni fog, miután az utóbbi időben hordónként 60 dollár körül stabilizálódott, mert nő a kereslet - mondta a szaúd-arábiai olajipari minisztérium tanácsadója, Ibrahim al-Muhanna vasárnap egy dohai energiaügyi tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Szavaiból kitűnt, hogy a kőolajexportáló országok szervezetének (OPEC) legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia továbbra sem tart szükségesnek termeléscsökkentést az árak támogatására, hanem bízik a piac szabályozó képességében.

Spekuláció a piacon

A szabadpiacon irányadó északi-tengeri Brent kőolaj ára tavaly júniusban még hordónként (159 liter) 120 dollár körül járt. A Brent ára februárban december óta először került hordónként 60 dollár fölé, de a múlt héten 9 százalékkal 55 dollár alá esett. A szaúdi tanácsadó azonban úgy vélte, ez "várakozások és spekulációk" következménye, nem pedig a tényleges piaci valóságé. Hozzátette: Szaúd-Arábia továbbra is elkötelezett a piac és az árak stabilitása iránt.

Többet kínálnak, mint amennyit vennének

Al-Muhanna elmondta: tavaly novemberben, az OPEC legutóbbi miniszteri értekezlete előtt a szaúdi illetékesek tárgyaltak a legnagyobb OPEC-en kívüli olajtermelők, köztük Oroszország és Mexikó kormányával közös termeléscsökkentésről, "de senki sem akarta visszafogni termelését", nehogy piaci részesedést veszítsen. Az OPEC legutóbbi előrejelzése szerint a most még napi 1,5 millió hordós világpiaci kínálattöbblet a kereslethez képest idén lassacskán eltűnik, mert a fogyasztás már nő, de az amerikai termelés növekedése lassul.

Irán is növelheti az olajexportját

Más elemzők szerint az Egyesült Államok olajtermelése rugalmasabbnak bizonyulhat annál, amit az OPEC jósol, és a túlkínálat még tovább nőhet, ha a nyugati hatalmaknak sikerül megállapodniuk Iránnal atomprogramja korlátozásában - írta a Reuters hírügynökség vasárnap, arra utalva, hogy az eddigi szankciók feloldása után az OPEC-tag Irán növelheti majd olajexportját.