Tiltakozással ünnepeltek Miskolcon a romák

Miskolc, 2015. március 15.
Résztvevők a Számozott Március elnevezésű demonstráción Miskolcon 2015. március 15-én. A résztvevők a Miskolcon zajló kitelepítések ellen tiltakoztak és jelképesen lezárták a telepre vezető egyik utcát élőlánccal és piros-fehér-
Miskolc, 2015. március 15. Résztvevők a Számozott Március elnevezésű demonstráción Miskolcon 2015. március 15-én. A résztvevők a Miskolcon zajló kitelepítések ellen tiltakoztak és jelképesen lezárták a telepre vezető egyik utcát élőlánccal és piros-fehér-zöld szalaggal. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Etnikai tisztogatást emlegettek, és jogállamot követeltek Miskolcon, ahol március 15-én úgy ünnepeltek, hogy a számozott utcák lakóinak kitelepítése ellen tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

Jogállamot akarunk! - skandálták Miskolcon, a számozott utcáknál egybegyűltek, akik kokárdákkal, nemzetiszín szalagokkal tiltakoztak az ott élő romák kitelepítése ellen. A lebontásra ítélt házak helyén stadionparkolót tervez a miskolci önkormányzat, és nem gondoskodik az ott élők elhelyezéséről.

Résztvevők a Számozott Március demonstráción Miskolcon Forrás: MTI/Vajda János

"Tiltakozunk a miskolci romák lakhelyükről történő elüldözése, az ott zajló etnikai tisztogatás ellen! " - olvasható abban a petícióban, amelyet Horváth Aladár, a Roma Mozgalom a Köztársaságért elnöke olvasott fel a demonstráción. A dokumentumot Szűcs Tamásnak, az EU magyarországi képviseletvezetőjének is átadták. Szűcs megerősítette: az EU foglalkozik az üggyel.

A demonstrálók a Miskolcon zajló kitelepítések ellen tiltakoztak Forrás: MTI/Vajda János

A demonstráción beszédet mondott Iványi Gábor lelkész, aki szerint "haza csak ott van, ahol ház is van". Váradi Gábor, a helyi roma önkormányzat elnöke kijelentette: "szeretnénk, ha a miskolci cigányoknak nem kellene politikai menedékjogot kérniük Kanadában, hanem a szülővárosukban maradhatnának".

A résztvevők jelképesen élőlánccal zárták le a telepre vezető egyik utcát Forrás: MTI/Vajda János

A tiltakozáson élőlánccal és piros-fehér-zöld szalaggal jelképesen lezárták a telepre bevezető egyik utcát. A roma és nem roma tiltakozók kézen fogva kört alkottak, és hitet tettek amellett, hogy összefogással megakadályozható a rasszista kirekesztés. A miskolci közgyűlés idén március 13-ai rendelete szabad utat adott a stadionberuházásnak, amely miatt az utcákban élőknek el kell hagyniuk otthonaikat.