A világ egyik legszegényebb országával kötöttünk üzletet

Vágólapra másolva!
Naposcsibéket és tojásokat szállított egy bábolnai cég Eritreába mintegy 60 millió forint értékben. A külügyi tárca szerint ez a Déli nyitás egyik első sikere.
Vágólapra másolva!

100 ezer bábolnai naposcsibe és mintegy 30 ezer keltető tojás szállításáról szóló megállapodást kötött az eritreai Mezőgazdasági Minisztérium és a Bábolna Tetra Kft. – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményéből, amely közvetített az üzlet létrejöttében, és azt a Déli nyitás egyik első sikereként értékeli.

Eritreában komoly az érdeklődés a naposcsibék iránt Forrás: Thinkstock

A szállítmány, amelynek értéke meghaladja a 200 ezer eurót (60 millió forintot), hétfőn érkezett meg Eritrea fővárosába, Aszmarába, közvetlenül a Sármelléki repülőtérről.

Komoly érdeklődés mutatkozott

A tárgyalások még 2014 decemberében kezdődtek meg. Az Eritreába érkező magyar küldöttséget Arefaine Berhe mezőgazdasági miniszter is fogadta, akinek a magyar fél átadta a bábolnai Tetra baromficsalád részletes termékismertetőjét. Az eritreai fél szinte azonnal komoly érdeklődést mutatott, és egyeztető tárgyalások kezdődtek a kairói nagykövetségen keresztül - fogalmaz a külügyi tárca.

Csak a kezdet

Berhe miniszter személyesen tudatta Magyarország kairói nagykövetével, hogy elégedett a szállítmány minőségével. A Külgazdasági Minisztérium szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy hamarosan újabb magyar baromfikat kívánnak rendelni, még ennél is nagyobb mennyiségben.