Nem érzik biztonságban magukat a tanárok

pedagógusok béremelése, tanárok béremelése, pedagógus-béremelés, Erkölcstanóra Debrecenben, 2013. szeptember 3-án. Illusztráció
Vágólapra másolva!
A tanárok kiakadtak azon, hogy a Klik a munkaidő-nyilvántartások vizsgálatára készül. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár egy lapinterjúban azt mondta, van olyan iskola, ahol a tanárok heti 24 óránál is kevesebbet dolgoznak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a napokban hozta nyilvánosságra a pedagógusok elégedettségi kérdőívét.
Vágólapra másolva!

Iskolafüggő, ki hogyan tartja nyilván a pedagógusok iskolában eltöltött idejét - mondta az Origónak Hámori Veronika, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. A pedagógusok munkaidő-nyilvántartásának ellenőrzését csakis formálisan és csakis papíron tudja elképzelni az igazgató. Hámori Veronika az Origónak azt mondta, soha egyetlen pedagógusát sem kötelezte arra, hogy ha nincs dolga az iskolában, akkor is bent tartózkodjon. De azt sem mondta meg senkinek, hogy éjjel vagy nappal javítson dolgozatot - tette hozzá.

Tanári teendők

A köznevelési törvény kötelezően heti 22-26 tanítási órát ír elő a tanároknak, mondta Hámori Veronika. Emellett a pedagógusnak minden órájára legalább fél órát kell készülnie, dolgozatot javítania, vigyáznia az udvaron rohangáló gyerekekre, ebédeltetnie, esetleg helyettesítenie. Sokszor előfordul az is, hogy egy-egy sportversenyre szombaton kell berendelni a tanárokat. Az igazgatónő azt mondta, a pedagógusoknak is - ugyanúgy, mint másnak - heti 40 órás a munkaidejük, és ezt bőven ledolgozzák.

Kötelező óraszám

A tanároknak attól függően, hogy milyen tantárgyat tanítanak, 22-24-26 kötelező óraszámuk van. A tanári fizetést a tantárgyak száma alapján határozzák meg, ehhez jönnek még a különféle pótlékok. Ezt úgy kell érteni például, hogy ha valakinek heti két tanórás tantárgya van, akkor annak 22 óra a kötelező óraszáma, és hetente 11 osztályban tanít. Ha minden órára csak fél órát készül, és minden dolgozat javítására csak 10 percet szán, akkor is bőven ledolgozza a pedagógus a heti 40 óráját.

A pedagógusok feszültek

A kormányzat állításaival ellentétben a közoktatásban dolgozók jelentős többsége nem érzi biztonságban a munkahelyét, erkölcsi és anyagi megbecsültségét pedig megalázónak tartja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének honlapján olvasható adatokon nem látszik, hogy a pedagógusok elégedettek lennének a munkakörülményeikkel vagy fizetésükkel.

Elégedetlenek a munkakörülményekkel, az erkölcsi és anyagi megbecsüléssel Forrás: MTI/Balázs Attila

Nincs megbecsülés

Arra a kérdésre, mennyire érzi magát anyagilag megbecsültnek, a tanárok 15 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem, és mindössze 0,76 százalékuk mondta, hogy elégedett a fizetésével. Erkölcsi értelemben a pedagógusok valamivel több, mint 16 százaléka érzi magát megbecsültnek.

Hatékony a sztrájk

A tanárok 59 százaléka a sztrájkot tartja a nyomásgyakorlás leghatékonyabb eszközének, a demonstráció mellett 17 százalék voksolt, az aláírásgyűjtést 14 százalék tartja hatékony eszköznek céljai eléréséhez. A kérdésekre válaszoló pedagógusok több mint 70 százaléka nő, és több mint fele már 25 éve a pályán van.

A pedagógusok nincsenek megelégedve a változásokkal, nem úgy látják őket, mint a kormány, a munkaterhelést pedig méltánytalanul nagynak tartják, mondta a kérdőívet értékelve Mendrey László, a PDSZ elnöke.

Mennyit dolgoznak a tanárok?

Meg kell vizsgálnia a munkaidő-nyilvántartásokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, és a munka már meg is kezdődött, mondta kedden Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. Az elsődleges vizsgálat szerint a pedagógusok hivatalosan nyilvántartott munkaideje heti 24 óra alatt van. A szakszervezet szerint viszont gyakran előfordul, hogy a pedagógusok heti 32 óránál is többet dolgoznak, az eltérés jelentős.

Az államtitkár szerint van, ahol heti 24 órát sem dolgozik egy pedagógus Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár szerint nem mellékes az a körülmény sem, hogy alapbérük 2013 augusztusa és 2015 januárja között, vagyis az életpálya bevezetése óta negyven százalékkal növekedett.

A tanárok kiakadtak

Pedagógusok kifakadtak az államtitkár kijelentései után. A Facebookon az OktpolCafe csoport tagjai például azt írják: „az iskolákban a pedagógusoknak tilos a kötelező 32 órán felüli munkavégzést nyilvántartani, bárhol bárhogyan vezetni - hiszen a finanszírozására egyébként sincs semmi esély. A 32 órát viszont kötelező pontosan kitölteni papíron is. Így aztán nem tudni, mit is vizsgálhatnak, hiszen remekül megvan minden egyes tanár pontosan 32 órája.” Többen hihetetlennek és embertelennek tartják az államtitkár munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó kijelentését.

Már folynak a sztrájktárgyalások Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Volt, aki azt írta, egy hónapja meccseznek az Emmivel sztrájktárgyalás címén, hogy rendeljenek meg egy munkaterhelés-vizsgálatot normális szakemberektől. Folyton azt a választ kapják, hogy az Emminek vannak információi a Kliktől. A hozzászóló azt írja, nekik meg vannak dokumentumaik arról, hogy a munkaidő-nyilvántartásokba nem szabad beírni több órát, mint amennyit a törvény megenged.

Egyesek szerint pedig a 24 óra alatti heti óraszám sem törvénytelen, mert a tanítással lekötött órák száma a köznevelési törvény szerint heti 22-26 óra.

Messze még a kilencosztályos iskola

Czunyiné Bertalan Judit a Magyar Hírlapnak beszélt arról is, hogy a szakmával és a szülőkkel való együttgondolkodás után születhet csak döntés a kilencosztályos általános iskoláról. Az államtitkár szerint tanulmányozzák egyes európai és OECD-államok iskolarendszereit, hatékonyságát, az ottani kompetenciaeredményeket. Úgy vélte, hogy történelmi, tradicionális okok miatt egyik modell sem adaptálható egy az egyben a magyar iskolarendszerre. A kérdésre, mikor születhet döntés ezzel kapcsolatban, azt válaszolta, korai még az időpontról beszélni.