Paks II. miatt beperelheti a kormány a Financial Timest

dolgozik ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű férfiak munkában HÉTKÖZNAPI ipari létesítmény vezérlőterem Paks, 2011. március 7.
Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési
Paks, 2011. március 7. Egy szakember dolgozik az atomerőmű vezérlőközpontjában. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Financial Times elleni pert fontolgatja a kormány, mivel a brit gazdasági lap múlt héten arról írt, hogy Brüsszel blokkolhatja a beruházást a fűtőelemek körüli vita miatt. A kabinet szerint az újság valótlant állított.
Vágólapra másolva!

A kormány jogászai dolgoznak azon, hogyan lehetne jogi elégtételt venni a Financial Timeson, mivel szerintük a brit gazdasági lap valótlanságot állított azzal, hogy Brüsszel blokkolná az atomerőmű bővítését.

Nincs blokkolás

Az ügy előzménye, hogy az FT múlt hét csütörtökön számolt be arról, hogy az EU megakadályozza a paksi bővítést szolgáló 12 milliárd eurós magyar-orosz ügyletet, mondván az Euratomnak nem tetszik, hogy csak orosz forrásból származna Paks 2 fűtőanyaga. Az írás szerint a nukleáris erőművek üzemanyagellátási szerződéseire az Euratomnak is rá kell bólintania, illetve ez a szervezet támaszt pénzügyi és technikai követelményeket is a fűtőanyagbeszállítók számára.

A fűtőanyag beszállítása körül alakult ki vita Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hírt Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tagadta, szerinte nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks 2 atomerőmű építését. Giró-Szász András hozzátette, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez.

Nem befolyásol

„Amit megírtunk, az úgy pontos és hiteles” – mondta a brit gazdasági lap munkatársa azután, hogy a magyar kormány cáfolni igyekezett a csütörtök esti cikkükben megjelent értesülést.

Aszódi Attila az Origónak azt mondta, a beruházás nincsen veszélyben, zajlanak az egyeztetések a fűtőanyag beszállításáról. Az, hogy az atomerőmű üzemanyag-szállítása körül vita alakult ki, nem befolyásolja a többi szerződés érvényességét – tette hozzá.