Egy órára tüntetők zárták le a Lánchidat

Lánchíd torlasz
Előre nem bejelentett tüntetés blokkolja a Lánchidat a délutáni csúcsban 2015 március 18-án
Vágólapra másolva!
Az útdíj és a kormány intézkedései ellen demonstrálók tucatnyi járművel zárták le Budapesten a Lánchidat, de a blokád alig egy órát tartott - számolt be az Origo tudósítója a helyszínről. A tüntetők korábban azt ígérték, megismétlik a taxisblokádot, és éjfélig akartak maradni, de akciójuk rövidre sikerült.
Vágólapra másolva!

Több, mint egy órára kormányellenes tüntetők zárták le a Lánchidat - számolt be az Origo tudósítója a helyszínről. A tiltakozók az útdíj kiterjesztése és az Orbán-kormány intézkedései ellen demonstráltak.

Előre nem bejelentett tüntetés blokkolja a Lánchidat a délutáni csúcsban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Eredetileg éjfélig akarták blokkolni a forgalmat, de alig több mint egy órára sikerült. A rendőrség az Origót arról tájékoztatta, hogy 17 óra 45 perckor 13 személygépkocsi megállt a Lánchídon, és lezárta az útpálya egy részét.

A Lánchídra már se le, se föl Forrás: Origo

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai az esetleges forgalmi akadályok megelőzése érdekében az egész hidat lezárták - közölték. Tudósítónk szerint ezután a rendőrök elkezdték egyenként lehajtani a hídról a blokádot okozó autókat, és végül hét óra után már mindkét irányban megindult a forgalom.

A taxisblokádot akarták megismételni

Még januárban hirdetett az egész országra kiterjedő blokádot az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért egy Facebook-csoport, amelynek tagjai az autópályákat és a főútvonalakat akarták lezárni addig, amíg megállapodás nem születik, vagy le nem mond a kormány.

Blokkolják a híd forgalmát a tüntetők, akik a kormány intézkedéseit bírálják Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szervezők nevében Büki Zoltán később arról beszélt az ATV-n, a rendőrség megtiltotta, hogy március elsején blokád legyen az útdíjrendszer miatt, arra hivatkozva, hogy korlátozzák a szabad mozgáshoz való jogot. A blokád szervezője szerint a hatóságok arra hivatkoznak, hogy nincs alternatív útvonal.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a Clark Ádám térre Fotó: Szabó Gábor - Origo

A környéken a buszok elterelt útvonalon közlekedtek, és az autók is kerültek, amerre tudtak. A forgalom helyreállítása után néhány motoros rendőr a helyszínen maradt, és föl-alá cirkált a hídon, ellenőrizve, hogy egyik hídfőnél se zárhassák le újra az útpályát.

Büki Zoltán, a demonstráció szervezője a Lánchídnál Forrás: Origo

Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője a helyszínen az MTI-nek azt mondta: be nem jelentett demonstrációjukkal "az alkotmányos rend visszaállításáért" és az Alkotmánybíróság függetlenségéért tüntettek. Azt akarják elérni, hogy hívják vissza a testületből a "pártkatonákat", ennek érdekében a jövőben "még rengeteg ilyen" tüntetést fognak szervezni - mondta.