Áprilisban tárgyalhat a kormány a kötelező drogtesztről

drogteszt
Vials to be used to collect urine samples on display at the Drug & Alcohol Testing Industry Association annual conference 16 April 2004 in Seattle, Washington. The conference gives the opportunity for drug and alcohol testing service providers to learn about new products and see new technologies available to them. (Ron Wurzer/Getty Images/AFP)
Vágólapra másolva!
A tervek szerint a jövő hónapban tárgyalhat a kormány Kocsis Máté kötelező drogtesztről szóló tervezetéről – tudta meg az Origo. A józsefvárosi polgármester még decemberben javasolta, hogy az újságírók, a politikusok és a 12–18 év közötti fiatalok évente egyszer kötelező drogteszten essenek át.
Vágólapra másolva!

A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origóval.

Kocsis ötlete volt

Évenkénti drogtesztre kötelezné a 12 és 18 év közöttieket, a politikusokat és az újságírókat Kocsis Máté. A VIII. kerületi polgármester erről még 2014. december 6-án írt a Facebook-oldalán. Akkor azt írta a politikus, hogy érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

Kocsis Máté állt elő a kötelező drogteszt ötletével Fotó: Origo

A tervet később a Fidesz-frakció és a miniszterelnök is támogatta. A javaslat több ellenszavazatot is kapott a kormánypárti frakcióban, végül azzal az indokkal támogatták, hogy a képviselők szerint a szűrés a leghatékonyabb módja a drogok és a drogkereskedelem elleni küzdelemnek.

Az ellenzéki oldalon teljes volt az összhang abban, hogy a józsefvárosi polgármester ötlete abszurd. Kocsis Máté ráadásul arról nem beszélt, hogy milyen jogszabályi következménye lenne annak, ha valakinek pozitív lenne a tesztje – emlékeztettek az Origónak nyilatkozó ellenzéki politikusok.

100 milliárd forint

Megkérdeztük a józsefvárosi polgármester javaslatáról Zacher Gábort: a toxikológus szerint technikai értelemben ugyan megoldható lenne egy vizeletmintán alapuló tömeges drogteszt, viszont nagyon sokba kerülne: a Kocsis Máté által említett célcsoportba 750 ezren tartoznak, ellenőrzésük legalább 100 milliárd forintot vinne el évente.

Zacher Gábor szerint nagyon sokba kerülne a kötelező drogteszt bevezetése Fotó: Polyák Attila

Zacher Gábor szerint kérdéses, honnan lesz erre forrás, és ha lesz is, miért nem fordítják valamilyen hasznosabb célra. „A drogprevenció, a felvilágosító munka nagyobb visszatartó erőt jelenthet, mint az esetleges teszt miatti félelem, de ebből a keretből költhetnének méhnyak- vagy vastagbélrákszűrésre is, amivel ezrek életét lehet megmenteni” – mondta a Honvédkórház toxikológusa.

Rubovszkynak nem tetszett

Számomra elfogadhatatlan Kocsis Máté józsefvárosi polgármester teljesen átgondolatlan javaslata, miszerint akár 12 éves kislányokat is idegenek jelenlétében drogtesztnek lehetne alávetni – vélekedett az Origónak Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője a drogtesztről.

Kövér László szerint nem volt végiggondolva az ötlet Fotó: Szabó Gábor

A Századvég Intézet még december 17-én közölt egy felmérést, miszerint a magyar lakosság döntő része egyetért az önkéntes iskolai kábítószertesztek ötletével. A megkérdezettek többsége a bizonyos szakmákban végrehajtott drogteszteket is támogatja, és túl megengedőnek tartja a kábítószer-fogyasztás jelenlegi szabályozását.

A drogteszt ötletét decembert követően feledés homálya borította. Legutóbb Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt róla a Heti Válasznak. Szerinte nem volt jól végiggondolva, és egy ilyen kapkodásban fogant ötlet több kárt okoz, mint amennyi haszonnal az esetleges bevezetés járna.