Mégis készült hatástanulmány a boltzárról

Vágólapra másolva!
Mégis készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról.
Vágólapra másolva!

A KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját és közel 50 milliárdot bukna a költségvetés.

A Népszabadság azt írja, hogy ezek a számok ismertek voltak a kormány előtt akkor is, amikor 2014-ben a kabinet mégis a korlátozás bevezetése mellett döntött. A lap az Orbán-kormány megrendelésére az NGM-ben 2011-ben készült, ám sohasem publikált hatástanulmányban írottakra hivatkozva állítja ezt.

A tanulmány készítői szerint tíz-tizenötezer ember elbocsátásával jár a vasárnapi boltbezárás elrendelése, és a munkájukat elveszítők jó része később sem tud majd elhelyezkedni az ágazatban.

Még több bolt zár be

A napokban az is eldőlt, hogy még több boltot zárat be a kormány.

Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet.

Módosították a munka törvénykönyvét is: dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak.

Van, ami nyitva lesz

A benzinkutak mellett március 15-től vasárnap nem lesznek nyitva nagyobb boltok az örökségvédelmi területeken, a plázákban szinte csak mozizni lehet. Maradnak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, ahol a tulajdonos vagy egy családtagja hajlandó a pultmögé állni. Az Origo térképén már csaknem 800 üzletet jelöltünk be, ahol dacolnak a vasárnapi zárva tartással.