A közmédia működése átlátható

Domokos László; Szabó László Zsolt Budapest, 2015. március 23.
Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (b) és Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a számvevőszék Transzparencia és integri
Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Vágólapra másolva!
A közmédiában is nagy jelentősége van az átláthatóságnak és az integritásnak - mondta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója hétfőn Budapesten, az Állami Számvevőszék konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából, Transzparencia és integritás a közszférában címmel rendezett nemzetközi tanácskozáson Szabó László Zsolt kiemelte: fontos célja a közmédiának az adófizetői pénzek felelős felhasználása, a felelős erőforrás-gazdálkodás, az átlátható működés, a köztájékoztatási kötelezettségnek való megfelelés, valamint a társadalmi együttélési normák betartása és betartatása.

Törvény szabályoz

Közölte: a közszolgálati média működését alapvetően a médiatörvény határozza meg, és ebben központi szerepet kap az átláthatóság és az integritás. Ez a jogszabály kötelezettségeket állapít meg a közmédia számára, rendelkezik az intézmények egymáshoz való viszonyáról, a kinevezésekről, a közzétételi kötelezettségekről, továbbá a közszolgálati média elvei között említi a függetlenséget, az elszámoltathatóságot és a társadalmi felügyeletet - ismertette.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Évente készítenek beszámolókat

Az MTVA vezérigazgatója az átláthatósággal kapcsolatban arról beszélt, hogy az éves költségvetésüket az Országgyűlés hagyja jóvá, a Közszolgálati Költségvetési Tanács dönt a médiaszolgáltatásokra szánt forrásokról, egyes nagy beruházások és beszerzések döntési folyamatában a felügyelőbizottság és a Médiatanács is részt vesz, a gazdálkodási adatok, szerződések megismerhetők, az MTVA és a médiaszolgáltatók pedig éves beszámolókat készítenek. Szabó László Zsolt megjegyezte: évente 300-500 közérdekű adatigénylés és 10 ezer újságírói kérdés érkezik a közmédia működésével kapcsolatban.

A Szabó László Zsolttal készült korábbi interjúnkat ITT találja.