Horn Gábor: Orbán tehetségesebb túlélő Gyurcsánynál

Horn Gábor
Horn Gábor interjú
Vágólapra másolva!
Egyre távolodik Orbán Viktor a jobboldali konzervativizmustól, kérdés mikor jönnek rá a Fidesz szavazói, hogy egy késő kádári kommunizmust épít – mondta Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke. Az egykori SZDSZ-es politikus az Origónak adott interjúban arról is beszélt, szerinte miért erősödik a Jobbik, miért fogy a Fidesz tábora, és miért nem nő érdemben a baloldali ellenzéké. Horn Gábor szerint a Fidesz belül recseg-ropog, és ebben nem kis szerepe van az Orbánt karaktergyilkoló Simicska Lajosnak is.
Vágólapra másolva!
  • Tavaly kódolható volt a szétesett ellenzék kudarca.
  • A Jobbik a társadalom kirekesztő attitűdje miatt is sikeres.
  • Vona Gábor pártja tudatosan építkezik.
  • A Fidesz–KDNP késő kádári rendszert épít.
  • A csalódott Fidesz-szavazók a Jobbikhoz mennek.
  • Simicska tudatosan rombolja Orbán identitását.

Az eddigi választásokon mindig bölcsen döntöttek a választók – írta nemrég, viszont azt is állítja, hogy a Jobbik erősödését látva most elbizonytalanodott. Miért?

Azok közé tartozom, akik jó véleménnyel vannak a választókról. Ezt politikusként is így gondoltam, most pedig, hogy már nem vagyok az, pláne megengedhetem magamnak ezt a luxust. Bölcs döntés volt 1990-ben a kommunisták elzavarása, ahogy '94-ben a Horthy-időszakot restaurálni igyekvő Antall-, majd Boross-kormány leváltása is. Szintén bölcs dolog volt a mi elzavarásunk is később, Horn Gyulástul, Tocsikostul, SZDSZ-estül. A 2002-es, amúgy senki által nem várt fideszes bukás, a korrupcióban fürdő, gőgös és mindent lenyúlni akaró Fidesz elzavarása is a választók bölcsességét jelezte. Aztán 2006-ban az SZDSZ kampányfőnökeként azon kevesek egyike voltam, akik nem számítottak arra, hogy az a koalíció ismét felhatalmazást kap, de látva a Fidesz teljesen elhibázott kampányát, ez is érthető volt. Aztán az után az ámokfutás után, amit közösen elkövettünk a szocialistákkal, indokolt és megkérdőjelezhetetlen volt a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem is. Tavaly pedig kódolható volt a végtelenül béna, szétesett ellenzék, a szinte nem létező baloldal csúfos veresége. Akkor még úgy tűnt, hogy a Jobbik benne marad a 15-20 százaléknyi karanténban, elsősorban Kelet-Magyarországon, ahol van fogékonyság a rasszizmusra, a szélsőségességre. Veszprémben is csak 15 százalékot kapott a Jobbik, bár az egy picit más. Eközben viszont azt mutatják az elemzések, hogy 1,5 millió szavazójuk van, ami szomorúsággal tölt el, még ha elemzőként értem is az okait.

A baloldali szavazók számára is elfogadhatóvá vált a Jobbik Fotó: Polyák Attila - Origo

Mi változott meg? Milyen racionális okai vannak a Jobbik előretörésének?

Az egyik fontos ok, hogy a Jobbik még nem volt hatalmi pozícióban, az emberek pedig ebben a zavaros és a politika iránt gyűlöletes közegben azokat keresik, akik még nem voltak. A civilek elfogadottsága, mozgósító ereje az utcai tüntetéseken és a független civil jelöltek alkalmi jó szereplése az időközi választásokon ugyanennek tudható be. Másrészt a baloldali szavazók számára is elfogadható alternatívává vált a Jobbik. Ezt láttuk Ózdon is, ahol csak az volt a kérdés, ki tudja legyőzni a Fideszt.

Ez összhangban áll azokkal a kutatásokkal, melyekből az derült ki, hogy a rasszizmus és antiszemitizmus kérdésében nincs olyan nagy különbség bal-, illetve jobboldali szavazó között.

A politikusok között azért van különbség: a baloldali-liberális politikusok ezekben a kérdésekben korrekt álláspontot képviseltek. Eközben persze a szavazóknál valóban nincs nagy különbség: a 2000-es évek elején még az SZDSZ-szavazók kétharmada is azt mondta, hogy nem szeretné, ha cigány gyerek lenne a gyereke padtársa az iskolában. Ugyanez az arány a Fidesz szavazóinál és az MSZP szimpatizánsainál is 80 százalék fölött volt. A magyar társadalomban benne van ez a kirekesztő attitűd, nem véletlen, hogy Orbán Viktor kijátszotta a bevándorlókártyát. De itt van a 1,5-2 millió szegény is, akiknek már a látványa is zavarja a többi embert – erre volt sajátos válasz, amikor Tarlós István eltakarította a hajléktalanokat. Értem Mari nénit, hogy szerinte nincs rendjén az, hogy a gyümölcsfáiról a helyi cigány srácok lelopják az összes almát, de életveszélyes és elfogadhatatlan, hogy erre ráépült egy egész politikai stílus.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor kijátszotta a bevándorlókártyát Fotó: Polyák Attila - Origo

A társadalom kirekesztő attitűdje és a szegénység? Ez lenne a Jobbik megerősödésének titka?

Ez önmagában nem biztos, hogy elég lenne. Van még egy fontos tényező: a Jobbik nagyon ügyes politizálása. Tudatosan építkeznek, miközben a baloldal nem igazán tesz semmit, csak azon sír, hogy nincs médiafelülete, és milyen galád a választási rendszer. Vona Gábor valamikor Orbán Viktorral közös polgári körben kezdte, és emlékeim szerint akkor még Dávid Ibolyához hasonlóan normális Magyarországról beszélt. Vona végül a nagyon radikális, szélsőséges, masírozós, félelmet keltő pártocskából a magyar társadalom egyre nagyobb részének szalonképes dolgot épített. A jobbikos legények vidéken tényleg felaprítják a fát az utca végében lakó öreg néninek, és házról házra járnak, vagyis hosszú évek óta végzik azt az aprómunkát, amit a többi párt igyekszik megspórolni. Ezért mosolyogtató hallgatni azokat az új pártokat, amelyek azt hiszik, hogy megalakulnak, és egyik hónapról a másikra már vannak, pedig nem. Vonáék valamikor 2002–2003-ban helyezték el az első kettős keresztet az utcán, 2010-ben jutottak be a parlamentbe, és csak most kerültek lőtávolságba. Ez a fajta professzionális, szisztematikus, de számomra egyáltalán nem szimpatikus politika ide tud jutni. Ezt érdemes lenne a baloldalnak elemezni.

A Jobbik tudatosan építkezik, miközben a baloldal csak sír Fotó: Polyák Attila - Origo

A Jobbik kitört tehát a földrajzi elszigeteltségből, de vajon kitörhet-e a politikai karanténból? Eljöhet a pillanat 2018-ban, amikor az MSZP összeáll a Fidesszel, hogy megbuktassa a Jobbikot? Vagy éppen fordítva: lehet-e baloldali összefogás a Jobbikkal, nehogy újra a Fidesz jöjjön?

Azt gondolom, hogy ha a tapolcai időközi választáson valamiért mégsem a baloldal nyer, akkor még mindig jobb, ha a Fidesz győz, mint ha a Jobbik. Utóbbinak borzasztó rossz üzenete lenne, még akkor is, ha tényleg csak az asszony miatt tetováltatta magára a jobbikos jelölt a „becsület és hűség" jelmondatot. Furcsa dolgok történhetnek, de azért a Jobbik sorsa Orbán Viktor kezében van. Ma már nem ismerem az ő gondolkodását, de korábban sokat beszélgettünk, így nem zárom ki, hogy a fejében lehet olyan forgatókönyv, miszerint a két jobboldali váltópárt küzd egymással. Egyébként, amit a Fidesz az elmúlt öt évben művel – az erős kapitalizmusellenességgel és a demagógia mélységeként a bankárellenességgel – az a Jobbik forgatókönyve. Ma egy késő kádári rendszer épül, csak egy más ideológia alapján. Ezért nem is értek egyet Magyar Bálinttal abban, hogy itt maffiaállamról lenne szó. Sokkal inkább érdekesek az elvek, mert azok gazdaságpolitikában, filozófiában a két világháború közötti német és olasz mintákra hasonlítanak.

A Fidesz egy késő kádári rendszert épít, csak más ideológia alapján Fotó: Polyák Attila - Origo

A jobboldali konzervatív politika válsága hívta ezt életre?

Valóban nagyon messze van a modern, jobboldali konzervativizmustól mindaz, amit például Orbán Viktor március 15-i beszédében is hallottunk.

Már nem is állítja magáról, hogy modern és konzervatív lenne. Mintha ezek már meghaladott dolgok lennének. A kormányzati politika motorját mintha leginkább a nacionalizmus hajtaná.

Ez akkor feladatot jelenthet sokaknak: egy európai Magyarországnak szüksége lenne egy tisztességes konzervatív pártra. Ha megvizsgáljuk a már 1,7 millióra zsugorodott Fidesz-tábort, jelentős részük még mindig egy tisztes, polgári, jobboldali konzervatív pártra vágyik. Ahogy annak idején egy rendes antiszemitának voltak zsidó barátai, nekem is vannak fideszes barátaim, és ők döbbenten nézik, mi folyik itt. Megkérdezik, hogy akkor most tényleg visszamenőlegesen fognak törvénykezni, hogy elvegyék a quaestoros meg buda-cashes emberek vagyonát? És nem látják, hogy ugyanezt csinálták a magánnyugdíjpénztárakkal is. Az Ipsos legfrissebb adatai azt mutatják, hogy kezd kipukkadni a Fidesz-lufi. Eddig a bizonytalanokhoz pártoltak el a Fidesz-szavazók, most úgy csökkent 3 százalékkal a Fidesz támogatottsága, hogy a Jobbiké ugyanennyivel nőtt, miközben a többi párté érdemben nem változott. Kérdés, hogy ennek hol a határa, meddig kophat még a szavazói bázis. Én 2006–07 táján azt gondoltam, hogy 5 százaléknyi SZDSZ-es szavazó mindig lesz – ez is volt a 2009-es kampányunk jelszava. De kiderült, hogy nincs. Gyurcsány Ferenc is úgy gondolta, hogy az MSZP-nek mindig is lesz 30 százaléknyi szavazója. Neki se lett igaza. Az az érdekes, hogy a Fidesz–Jobbik-tánc a baloldal felé mozdul: erősen centralizáló, szociális demagógiával leöntött, nacionalista, államosító irányba. Kérdés, mikor mondja azt a Fidesz-szavazó, hogy ez már nem én vagyok.

A fideszesek egy tisztes, polgári, jobboldali konzervatív pártra vágynak Fotó: Polyák Attila - Origo

Milyen mélyre juthat a Fidesz válsága?

A válság mélységét és a helyzet komolyságát jelzi például a példátlan Simicska–Orbán-viszály is. Ma Orbán Viktor fő kihívója valójában Simicska Lajos. És – szemben a fideszesek állításával – nem pusztán indulatból beszél, hanem nagyon tudatosan rombolja Orbán identitását. Ez igazi karaktergyilkosság. Recseg-ropog belül a Fidesz. Mi 2006 végén tudtuk, hogy vége a Gyurcsány-korszaknak, de a Fidesz még nem tart itt, Orbán tehetségesebb túlélő Gyurcsánynál. A március 15-i Orbán-beszéd egyetlen érdemi üzenete az egységről szólt, és belülre, a pártnak szólt, ami szintén nem véletlen. Őszre eldől, hogy ebből föl lehet-e még állni.

Mit tehet ebben a helyzetben a baloldal?

A baloldalnak továbbra is a legnagyobb baja a hiteltelenség, ebből 2010 óta nem tudnak kimászni. Sem az MSZP, sem a DK. A másik a megosztottság. Azon kívül, hogy Orbán Viktort el kell zavarni, nincs semmi, amiben egyet tudnának érteni. Erre egy megoldást látok: egy tisztességesen levezényelt, nem meghekkelt előválasztást, ahol kiderül, hogy kik a baloldal egyéni jelöltjei, és ki a miniszterelnök-jelöltje. Ez még a hitelességi deficiten önmagában nem segítene, de a megosztottságon igen. Ez a fajta összefogás nagyon erős kampánytéma lehetne 2018-ra. A professzionizmus hiányát azonban ez sem pótolja, ezt a munkát nem lehet megspórolni.

A baloldal megosztottságán segítene egy tisztességes előválasztás Fotó: Polyák Attila - Origo

A liberálisoknak osztanak még lapot 2018-ban? A társadalom 10 százaléka liberális nézeteket vall, miközben maga a liberális jelző szitokszó lett, karaktergyilkossággal ellehetetlenítették.

Politikai értelemben lehet, hogy szitokszó lett, de az embereknek évek óta stabilan 13 százaléka minden szempontból liberális beállítottságú. Csakhogy nagy részük most mégis a Fidesznél van. Mert erősebb az antikommunizmusuk, mint a liberális elkötelezettségük. Kérdés, mikor jut el ez a szavazó oda, hogy felismeri: ami itt van, az maga a kommunizmus. Miközben kommunisták már régen nincsenek ebben az országban, az utolsót talán most ítélik életfogytiglanra.