Meghökkentő fejlemény a Ságvári Endre Gimnázium ügyében

Ságvári Endre gimnázium
Ságvári Endre gimnázium, Szeged
Vágólapra másolva!
Újabb fejlemény a Ságvári Endre Gimnázium ügyében. A Magyar Tudományos Akadémia tagjai közül többen is kifogásolják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ő állásfoglalásukra hivatkozik a szegedi iskola átnevezésének ügyében, és támogatja, hogy a helyi közösségek döntéseibe nem szólhasson bele a minisztérium. 
Vágólapra másolva!

Nyíri Kristóf filozófus még korábban nyílt levelet írt a Magyar Tudományos Akadémia Filozófia és Történettudományok Osztályának, mert szerinte ideje lenne, hogy a testület állást foglaljon a Ságvári Endre Gimnázium átnevezésének ügyében.

A minisztérium az MTA állásfoglalására hivatkozva nevezné át a Ságvárit Forrás: szeged.hu

Rombolja a kulturális örökséget

Az ismert filozófus és egyetemi tanár többször is kifogásolta, hogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTA állásfoglalására hivatkozott, amely szerint Ságvári Endre neve a kommunista önkényuralmi rendszer fenntartásához kapcsolható. Nyíri Kristóf szerint a történészeknek semmi keresnivalójuk nincs az utcanevek és intézménynevek körül, ha hatalmi szóval hozzányúlnak egy utcanévhez, az a kulturális örökséget rombolja.

Múlt heti nyílt levelében ezért elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTA tekintélyével takarózzon és állásfoglalásra szólította fel a Filozófia és Történettudományi Osztályt.

Rétvári Bence szerint mindenképpen új nevet kap az iskola Forrás: Origo

Minden várakozást felülmúlt

Mint kiderült, az osztályülés történései végül Nyíri Kristóf minden várakozását felülmúlták.

„Szakértő akadémikusok részéről - hadd említsem csak Hunyady György osztályelnök, Kelemen János, Frank Tibor, Csépe Valéria, Székely György, Vajda Mihály nevét - szenvedélyes és egyértelműen előremutató hozzászólások hangzottak el. Az osztályelnök az Osztály felhatalmazásával választ ír a gimnázium szülői munkaközösségének, valamint levélben fog fordulni az MTA illetékeseihez. Az Osztály támogatja a helyi érintettek autonómiáját és szorgalmazza az MTA-ra vonatkozó jogszabályi környezet módosítását” – adta hírül a történteket Facebook-oldalán Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, akinek maga Nyíri Kristóf mesélte el, mi történt.

Fáklyás felvonulással tiltakoznak

Rétvári Bence ugyan korábban többször is elmondta, hogy a minisztérium ragaszkodik az átnevezéshez, az MTA állásfoglalása akár gyökeresen is megváltoztathatja az eseményeket. Eközben a szegediek sem tétlenkednek, hétfő este fáklyás felvonulást tartanak a városban, hogy így tiltakozzanak az átnevezés ellen. A Facebookon már több mint ötszázan jelezték részvételüket, a tervek szerint együtt vonulnak majd a Rákóczi téri Kormányhivatal elé, ahol petíciót adnak át.