Vágólapra másolva!
Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem késlekedett az eljárással a Quaestor-ügyben - közölte a Legfőbb Ügyészség. Az ügy károsultjai pénteken fordultak nyílt levélben Polt Péterhez, egyebek mellett azt kérdezték tőle: a jogszabályok adtak-e lehetőséget az ügyészségnek, hogy a Quaestor-vagyon zár alá vételéről már korábban, akár a rendőrségi nyomozástól függetlenül intézkedjen.
Vágólapra másolva!

Válaszában Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt írta: a megalapozott gyanú közlése után huszonnégy óra alatt harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és több nagy értékű ingóságot foglalt le a rendőrség.

Tarsoly Csabát rendőrautóval vitték el a szombati tárgyalásról Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiemelt ügyként kezelik

A jegybank március 10-ei feljelentése nyomán másnap a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el, a nemzeti bank pedig felügyeleti biztost rendelt a céghez. A nyomozás kezdettől a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik – írta a szóvivő, aki emlékeztetett, hogy az ügyészség kiemelt ügyként kezeli a brókerügyeket.

Fazekas Géza hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóság már a nyomozás elrendelését követő napon házkutatást tartott a cégnél, ahol nagy mennyiségű iratot és elektronikus adathordozót foglalt le. Kiemelte, hogy a rendőröknek - egyebek mellett - mintegy százötven cég számláját kellett átvizsgálniuk a vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanújának tisztázásához.

Gyorsabban a megszokottnál

„Az összehangolt rendőri és ügyészi munkának köszönhetően az ilyen bonyolultságú gazdasági büntetőügyeknél messze gyorsabban, mind a Buda-Cash, mind a Quaestor esetében két héten belül sikerült a büntető jogszabályok által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket megtenni” - írta a sajtószóvivő.

A Polt Péternek írt levélre a Legfőbb Ügyészség szóvivője válaszolt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Harminc ingatlan és cég egy nap alatt

A jogszabályok sem a nyomozást folytató rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem teszik lehetővé a megalapozott gyanú közlése előtt az üggyel kapcsolatba hozható emberek vagyonának zárolását. A megalapozott gyanú soron kívüli közlése után ugyanakkor azonnal megkezdte a nyomozó hatóság - a Buda-Cash-ügyhöz hasonlóan - a vagyon biztosításához kapcsolódó intézkedéseket. Mindez "már egy nap alatt is jelentős eredményt hozott": harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét és számos nagy értékű ingóságot foglalt le huszonnégy óra alatt a rendőrség - ismertette.

Kérdés, miért nem hallgatták ki

A nyílt levélben a Quaestor-károsultak azt is kifogásolják, hogy a rendőrség bő egy hét alatt nem hallgatta ki Tarsolyt, akit a rendőrség csak csütörtökön állított elő.

„Ez azért különösen fontos számunkra, mert a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részben offshore tulajdonosi körrel bír, így az ezen tulajdonoshoz kiáramló pénz gyakorlatilag a mi kártalanításunkra fordítható összeget csökkenti” - írták.

Elhalasztott tárgyalás

Tarsoly Csabát csütörtök éjjel vitték el a rendőrök, sajtóinformációk szerint rajta kívül felesége és az egyik befektetési tanácsadó csuklóján kattant a bilincs. Előzetes letartóztatásukról szombat délelőtt döntött volna a bíróság, de végül vasárnapra halasztották a tárgyalást.