A rokkant ápoló már nem kell a Honvédkórháznak

fodor krisztina gyerekeit egyedül nevelő munkanélküli régen a honvéd kórházban dolgozó nő !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kisebbik gyerek nem látszódhat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gyerekeit egyedül nevelő munkanélkü
fodor krisztina
Vágólapra másolva!
Munkájába belerokkant ápolónőt rúgott ki a Honvédkórház. A két gyermekét egyedül nevelő asszonyt sehova sem veszik fel, adósságai miatt bármikor az utcára kerülhet a család. Az egyetlen esély, ha a biztosító fizet, de erre egy éve hiába várnak – mondta Fodor Krisztina, aki végső kétségbeesésében fordult az Origóhoz.
Vágólapra másolva!

Levélben számolt be szorult helyzetéről a Honvédkórháztól elküldött ápoló. A leírtak alapján találkozásunkkor elkeseredett, zilált családanyára számítottam, de kemény kézfogású, határozott, harmincas nő fogadott, hóna alatt vastag dossziéval.

A végsőkig harcolna

"Én felkészültem, szó szerint mindenre – mutatta az iratokat Fodor Krisztina –, addig harcolok a jussomért, amíg a két lábamon állok, a gyerekeim miatt nem adhatom fel. Higgye el, iszonyatosan fáradt vagyok, hetek óta nem alszom, de ez se számít" – mondta szárazon, csak feszült tekintete árulta el, mennyire kell uralkodnia magán.

Fodor Krisztina: Addig harcolok, amíg a két lábamon állok Fotó: Bielik István - Origo

Aztán fellapozta az orvosi jelentésekkel, ügyvédi felszólításokkal tömött dossziét, és miközben mesélt, kiderültek kálváriája részletei.

Valami nincs rendben

Krisztina 2011 októberében kezdett dolgozni a HM Egészségügyi Központ, közismertebb nevén a Honvédkórház budakeszi telephelyén. A legkeményebb részlegre, a krónikus osztályra került, ahol haldoklókat ápolt napi 12 órában, sokszor egyedül végezve két nővér munkáját.

A műtét hegei: csak az egyik gerincsérvet operálták ki, a másik "maradhat" Fotó: Bielik István - Origo

Fél évvel később kezdte érezni, hogy valami nincs rendben: a bal lába és testének bal fele zsibbadt, gyenge lett, annyira, hogy már a betegeket sem tudta ellátni, emelgetni.

Bár többször vizsgálták, csak hónapokkal később derült ki, hogy két kiszakadt gerincsérve van – ebből egyet a Honvédkórház idegsebészeti osztályán 2012 októberében megoperáltak, a másikhoz nem nyúltak, mondván, hogy tünetmentes.

Lerokkant, elküldték

"Persze ugrott a fizetésem, hiszen 2012 márciusától nem dolgozhattam: helyette 28 ezer forint táppénzt kaptam. A kórház nem utalt baleseti járadékot sem, pedig a Honvédelmi Minisztérium gazdasági hivatala is elismerte, hogy jogosult vagyok rá az állapotom miatt" – mesélte Krisztina. A kegyelemdöfés azonban csak ez után jött: a Honvédkórház 2014. január végén felmentette az ápolónőt.

Hétszázból, jövő hétig

"Addig sem kerestem jól, de a férjemtől kapott gyerektartással, családi pótlékkal, gyessel együtt korábban meg tudtunk élni. Ehhez képest most 100-110 ezer forintból tengődünk hárman, segélyekkel és azzal az ápolási díjjal együtt, ami a depressziós, csontbeteg nagyobbik lányom után jár. Ebből kell ételt, gyógyszereket vennünk, adósságokat rendeznünk, miközben az önkormányzati lakásomból bármikor kirakhatnak minket. Hétszáz forint van a tárcámban, jövő hét végéig. Maga megélne ennyiből?"

Nem tudják, meddig maradhatnak az újpesti önkormányzati lakásban Fotó: Bielik István - Origo

Korlátozottan alkalmas

Krisztina baráti kölcsönökből tartja fent magát és családját. Munkát nem talál, nemcsak a szakmájában, de árufeltöltőnek, pénztárosnak sem kell egy "munkára korlátozottan alkalmas" személy, aki 10 kilónál többet nem emelhet, 4 óránál pedig többet nem ülhet-állhat egyhuzamban.

Hajó helyett mentőöv

Egyetlen reményük, hogy a Honvédkórházzal szerződésben álló Groupama Garancia Biztosító kifizeti a többmilliósra tehető kártérítést. Az ápolónő már 2013 végén jelezte a kórháznak kárigényét, az igénylés három hónap késéssel érkezett meg a biztosítóhoz.

A soron kívüli kifizetés csak alkalmi megoldást jelentett a családnak Fotó: Bielik István - Origo

A Groupama ezután jogcím nélküli támogatásként kifizetett neki 300 ezer forintot, de a kért összeg azóta sem érkezett meg, csak a hivatalos levelek gyűlnek, és persze az adósságok.

A hiánypótlás pótlása

"Hónapról hónapra külön kérik be az ügyhöz tartozó adatokat: adóbevallást, orvosi igazolásokat, még a lányom ápolási díjának papírjait is. Mi pedig szépen apránként beküldünk mindent, és közben az utcára kerülünk. El tudja képzelni, milyen az, amikor több mint egy év után azt mondja nekem a groupamás ügyintéző, hogy legyek még türelemmel? És tudom, hogy itt a húsvét, de egy csokit nem vehetek majd a kislányomnak?" – Krisztina itt nem bírta tovább, elfordult, szemét elfutották a könnyek.

Már csak kevés kell

Utánajártunk, mi lehet a késlekedés oka. A Groupama Biztosító az Origónak küldött levelében szintén a hiánypótlást említette indokként.

"Legyek türelemmel, ezt mondják nekem már egy éve." Fotó: Bielik István - Origo

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy most már minden szükséges dokumentum náluk van, az ügy finisbe ért: 2015. március 2-án megtették a szerintük méltányos kártérítési ajánlatot.

Nagyok játéka

Minderről egyedül Krisztina nem tudott. A Groupama ugyanis nem neki, hanem a dolgozókra biztosítást kötő Honvédkórháznak küldte el ajánlatát, a kórház pedig egy hónap után sem értesítette volt dolgozóját a fejleményről. A kifizetés ráadásul tovább is csúszhat, hiszen a biztosító csak a Honvéd válasza után keresi majd fel a tényleges károsultat.

Az ügy azonnali kezelését ígéri a Groupama Biztosító, egy évvel a kárigény bejelentése után. Már csak egy kicsit kell várni? Fotó: Bielik István - Origo

Megkerestük a Honvédkórházat is, ahol éppen Krisztina személyes adatainak védelmére hivatkozva hárították kérdéseink nagy részét. Arra, hogy miért küldték el a munkájába belerokkant ápolónőt, miért nem kínáltak neki legalább egy négyórás állást, nem válaszoltak.

Bizonyítsa be

„Sajnos elég általános, hogy a munkáltatók elbocsátják a náluk lerokkanó alkalmazottat" - mondta az Origónak Bodnár Lilla munkajogász. Az esetek többségében ráadásul nem könnyű bizonyítani, hogy a fizikai károsodás a munkahelyen történt.

Ha nem egyértelműen üzemi balesetről, foglalkozási megbetegedésről van szó, a sérülés az "egyéb baleset" kategóriába kerül, ilyenkor pedig a károsultnak kell saját költségen, igazságügyi szakértővel bizonyítania, hogy állapota és korábbi munkavégzése között ok-okozati összefüggés áll fenn.

Jöhet a per

Az ápolónő ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van: elismerten foglalkozási betegségtől szenved, és ezért mindenképpen jár majd neki a kártérítés. Ha pénz helyett továbbra is csak ígéretet kaphat, perelhet is jussáért, ez gyakran meggyorsítja a folyamatokat.

Ráadásul, a károsult részleges vagy teljes költségmentességet is kérhet, ha anyagi helyzete ezt indokolja, és korábban nem fogadott saját ügyvédet. "Amíg nincs per, sok munkáltató úgy gondolja, hogy bármeddig halogatható a kárigények kezelése" – jegyezte meg Bodnár Lilla

Kenyérharc. A kirúgott ápolónő barátaitól kér kölcsönt, hogy gyerekeinek enni adhasson Fotó: Bielik István - Origo

Etikátlan, de jogszerű

A munkajogász szerint erkölcstelen elküldeni a lerokkant dolgozót, de az eljárás ettől függetlenül jogszerű is lehet. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény ugyanis lehetővé teszi a felmentést, ha a dolgozó állapota miatt alkalmatlanná válik korábbi munkája elvégzésére.

Ez alapján dönhetett Krisztina ügyében különösebb indoklás nélkül a Honvédkórház, hiába javasolta az ápolónő 4 órás további foglalkoztatását a fővárosi kormányhivatal is.