Új határátkelők nyílnak Szlovákiába

Vágólapra másolva!
Huszonegy új határátkelő nyílik Magyarország és Szlovákia között egy ősszel induló projekt keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután tárgyalt szlovák kollégájával. 
Vágólapra másolva!

Új dunai kompjárat

Szijjártó Péter elmondta: számos, a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztési projekt van készülőben, többek között egy új dunai kompjárat a két ország között vagy a komáromi híd megépítése, amelyre Magyarország és Szlovákia közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unióhoz.

A miniszter hozzátette: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a tavalyi kereskedelmi forgalom megközelítette a 8,5 milliárd eurót.

Összeköthetik a villamosenergia-hálózatot

Szijjártó Péter és Miroslav Lajcák Budapesten Forrás: MTI/Soós Lajos

Megjegyezte, hogy a magyar-szlovák gázvezeték még mindig tesztüzemben van, de a két kormány mindent megtesz, hogy mielőbb elinduljon a kereskedelmi üzem. Emellett elkezdték tervezni a két ország villamosenergia-hálózatának összekötését.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter elmondta: jó a magyar-szlovák viszony, pragmatikus és pozitív az együttműködés. Mint mondta, megállapodtak magyar partnerével abban, hogy melyek legyenek a kiemelt projektek a határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztés területén.

Nincs üzengetés, vádaskodás

Mindkét külügyminiszter megjegyezte: Magyarország és Szlovákia nem értenek egyet néhány dologban, de nincs olyan ügy, amelyet ne tudnának higgadtan megbeszélni. Hangsúlyozták: nincs vádaskodás, a két ország képviselői nem üzengetnek egymásnak a médián keresztül. Mint mondták, nincs tabutéma, minden felmerülő kérdésről tárgyalnak.

Január végén döntött egy szorosabb együttműködés mellett Csehország, Szlovákia és Ausztria.