A brókereknek 12 barátjuk van Rogán Antal szerint

Rogán Antal, videókivágás
Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés a kormánypárt brókerbotrányra adott válaszát, a vagyonzártörvényt. A javaslat ellen tizenketten szavaztak nemmel - ők a Fidesz-frakcióvezető szerint "a brókerek barátai". Rogán Antal bízik benne, hogy az államfő gyorsan aláírja a törvényt, és még a héten kihirdethetik.
Vágólapra másolva!

A brókerek barátait látja a Fidesz azokban az ellenzéki képviselőkben, akik nemmel szavaztak a brókerbotrányra adott kormánypárti válaszként elfogadott vagyonzártörvényre.

Pellengérre állított tizenkettek

A vagyonzártörvényről tartott keddi parlamenti szavazás bebeizonyította, hogy tizenkét barátjuk van a brókereknek: négy LMP-s és nyolc független képviselő, akik nemmel szavaztak. Ezt Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető állapítoptta meg a voksolás után.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető megnevezte a brókerek barátait Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Ha rajtuk múllott volna, akkor nem lehetne elkobozni a felelősök vagyonát" - tette hozzá Rogán, aki bízik benne, hogy Áder János államfő aláírja, így még Húsvét előtt kihirdethetik az elfogadott jogszabályt. Ezt fontos előrelépésnek nevezte Rogán abból a szempontból, hogy megteremti a kártérítés anyagi alapját.

Rogán fel is sorolta a tizenketteket:

  • LMP: Ikotity István, Sallai R. Benedek, Schiffer András és Szél Bernadett
  • Függetlenek: Gyurcsány Ferenc, Kész Zoltán, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Szabó Tímea, Szelényi Zsuzsanna, Vadai Ágnes és Varju László
Vadai Ágnes szerint az a brókerek barátja, aki együtt szotyizik velük Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyik brókerbarátnak titulált független képviselő, a Demokartikus Koalíció színeiben politizáló Vadai Ágnes újságíróknak Rogán Antal szavaira reagálva azt mondta: azok a brókerek barátai, akik együtt szotyiznak és egy fényképen szerepelnek velük.

Ikotity István pedig az Origo kérdésére ezzel kapcsolatban annyit mondott, a frakcióállásponthoz tartotta magát, ezért szavazott nemmel. Hozzátette: a témában amúgy nem kompetens, ezért többet nem kíván mondani.

Az MSZP új megoldást sürget

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta: bár megszavazták a javaslatot, az szerinte nem tudja megoldani a bajba jutottak helyzetét, ezért az MSZP egy olyan olyan új törvényjavaslatot terjeszt be, amely minden károsult helyzetét rendezné. Szólt arról is, hogy az állam szerepe megkérdőjelezhetetlen ebben az ügyben - a kártérítésben is.

Tóbiás József szerint a törvény nem kínál teljes körű megoldást Fotó: Bielik István - Origo

Szelényi Zsuzsanna az Origo kérdésére elmondta, vannak tisztességesen működő brókercégek, és az elfogadott törvény reményei szerint nem vezet ezek bedőléséhez. Szerinte nem releváns kérdés, hogy ő a brókerek barátja vagy ellensége. Tény, hogy a Quaestornál súlyos bűncselekmények gyanúja merült fel, nem átlátható módon működött - jegyezte meg az Együtt politikusa.

A Liberálisok szerint szemfényvesztés a törvény, és nem oldja meg a problémát. A párt azt kérte a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt.

Az ellenzék többsége megszavazta

A legfontosabb kérdésekre ugyan nem ad választ, az ellenzék mégis megszavazta a "brókerbotrányok áldozatainak kártérítését szolgáló vagyon biztonságba helyezéséről" címet viselő vagyonzártörvényt. A Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat a menekülő vagyon megfogásával a káralap megteremtését célozza a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése érdekében.

A javaslatot az ellenzéki képviselők többsége is megszavazta Fotó: Polyák Attila - Origo

A szavazást megelőző parlamenti vitában Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államitkára azt kérdezte az ellenzéktől: a Gyurcsány-kormány miért adott 17 milliárd forintot a Quaestornak, és hogy lehet, hogy a Postabank-ügyben Princz Gábor egyetlen napot sem töltött előzetesben?

Tállai András államtitkár az előző kormányok időszakát, ügyeit emlegette fel Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ne kérjenek most számon senkit - fordult az ellenzéknek Tállai, mondván: a Kulcsár-ügyet nem zárták le a mai napig, és szerinte nincs felelőse a Hajdú-Bét ügynek sem. Ha a jegybank esetén rendellenességet látnak, tegyenek feljelentést, és lesz felelősségre vonás, de nem olyan, mint az önök idejében - ígérte.

Tállai arra reagált, hogy a vitában az MSZP részéről elhangzott: a brókerek napi adatszolgáltatása miatt a jegybanknak ki kellett volna szűrnie a csalást. Ezért a szocialisták szerint a mulasztás az állam, a brókerkormány és a jegybank felelőssége.

Orbán Viktor megoldást ígért

A miniszterelnök korábban "a hatalmukkal visszaélő brókerekről", könyvvizsgálókról és felügyelőbizottsági tagokról beszélt, és pénzügyi hatalommal való visszaélést emlegetett. Orbán Viktor azt mondta, ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, egy napon belül megszülethetnek a végrehajtási rendeletek, amelyek alapján azonnal megkezdődhetnek a zárolások.

Orbán Viktor a parlamentben, a vagyonzár törvény megszavazása napján Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor március elején a Kossuth rádióban beszélt arról: nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze. Az interjú után néhány órával a jegybank feljelentése nyomán négy embert őrizetbe vettek sikkasztás gyanújával, igaz, nem a Buda-Cash, hanem a Hungária Értékpapír Zrt.-nél kirobban botrány nyomán.