Az államfő helyett már Poltot védi a TEK

Áder János Budapest, 2015. január 11.
Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2015. január 11. Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök védelmét már nem a Terrorelhárítási Központ, hanem a Készenléti Rendőrség látja el - jelent meg az erről szóló kormányrendelet-módosítás a Magyar Közlönyben. Az államfő "mondott fel" a TEK-nek, mert zavarta, hogy így Orbán Viktor minden programjáról értesülhetett.
Vágólapra másolva!

A már kialakult helyzethez igazította a kormány a vonatkozó szabályozást, amikor módosította a köztársasági elnök személyvédelmével összefüggő kormányrendeleteket. A változtatásról szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, ezzel megerősítve azokat az amúgy sem cáfolt sajtóhíreket, miszerint Áder János nem kért tovább a Terrorelhárítási Központ (TEK) védelméből.

Mindenről tudhatott Orbán

A változásról március 21-én a Vasárnapi Hírek számolt be. Azt írták, hogy a TEK Áder János köztársasági elnök helyett ezentúl Polt Péter legfőbb ügyész személyi védelmét biztosítja, és a változás hátterében többen Orbán Viktor és Áder János személyes ellentétét sejtik.

Áder János köztársasági elnök nem kért a TEK védelméből Fotó: Bielik István - Origo

A lap egy néhány nappal korábbi TEK-es állománygyűlésről származó információként írta meg mindezt, mondván: ott hivatalosan is bejelentették, hogy a jövőben nem a TEK látja el Áder védelmét. A lap az okot is tudni vélte: Áder állítólag attól tartott, hogy Orbán Viktor a TEK parancsnokán keresztül minden találkozójáról informálódhat.

Orbán testőréből főigazgató

Ismert, hogy a TEK főigazgatója - vezérőrnagyi rangban - az a Hajdu János, aki az ellenzéki időkben Orbán Viktor személyi testőréből lett a második Orbán-kormány idején, 2010 őszén alakult TEK vezetője. A jelentős összegű közpénzből gazdálkodó elit csapat a kezdeti időkben az államfő és a miniszterelnök mellett a házelnök személyi védelméért - valamint terrorelhárítási feladatokért - felelt.

Hajdu János, a TEK főigazgatója (jobbra) és helyettese, Bodnár Zsolt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első változást az hozta, amikor Kövér László házelnök kezdemémnyezésére 2013-ban megelakult az Országgyűlési Őrség, amely átvette Kövér személyvédelmét a TEK-től. A Vasárnapi Hírek szerint Áder János egyébként javasolta egyönálló államfői őrség létrehozását, de állítólag ezt Orbán Viktor egy kormányülésen lesöpörte, mondván: egy újabb TEK-re végképp nincs szükség.

Többen ragaszkodtak Áderhez

A Vasárnapi Hírekben említett állománygyűlésen állítólag feltették a kérdést Áder testőreinek, ki vállalja a Készenléti Rendőrség állományába történő áthelyezését, mert a jövőben ez a szervezet gondoskodik majd az államfő védelméről, ahogy Orbánon és Kövéren kívül a többi védett személyéről is.

Kiképzésen a Terrorelhárítási Központ emberei Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államfő nagyjából 80 fős biztonsági csapatából akkori információk szerint csupán minden negyedik ember, vagyis mintegy 20-an jelentkeztek át. Ennek oka az lehet, hogy a fizetés a TEK-nél sokkal magasabb, mint a Készenléti Rendőrségnél, így az utóbbi állományába kerülni fizetéscsökkenéssel jár.

Polt Pétert kapta meg a TEK

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás nemcsak arról rendelkezik, hogy az államfő személyi védelmét a Készenléti Rendőrség látja el, hanem arról is, hogy a TEK-nek a miniszterelnökön kívül Polt Péter legfőbb ügyész személyi védelme is a feladata, amelyről ugyancsak a Vasárnapi Hírek írt.

Orbán Viktoré mellett a TEK megkapta Polt Péter személyi védelmét is Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd