Orbán ezt a semmitmondó választ küldte Tarsolynak

Parlament Orbán Viktor Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Kétmondatos választ küldött a Quaestor-vezérnek a miniszterelnök, aki Varga Mihályra szignálta ki a feladatot, hogy tárgyaljon Tarsoly Csabával arról, megmenthető-e a cégcsoport a vezérigazgató által javasolt modellel.
Vágólapra másolva!

Eddig annyit lehetett tudni, hogy amikor a Quaestor-csoport csődvédelmet kért, március 9-én egyúttal Orbán Viktorhoz is fordult Tarsoly Csaba, a cégcsoport vezére, a miniszterelnök pedig rövid levélben válaszolt neki. A válaszlevelet azonban nem hozták nyilvánosságra. Eddig.

Kétmondatos választ küldött

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan a Népszava kérésére kiadta azt a válaszlevelet, amelyet Orbán Viktor küldött a Quaestor-vezérnek. Ebből kiderül, hogy nem is a miniszterelnök válaszolt, hanem megbízásából kabinetfőnöke, Nagy János írt Tarsoly Csabának.

Ezt a választ küldte Orbán - A képre kattintva nagyobb méretben nyílik! Forrás: nepszava.hu



Azt írta, hogy megkapták a levelet, majd hozzátette, hogy azt a kormányfő annak tartalmáról tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert. A válaszlevélben a kabinetfőnök arról tájékoztatja még Tarsolyt, hogy a Varga Mihály által kijelölt tárgyalópartner, még aznap felveszi vele a kapcsolatot.

Volt-e végül tárgyalás?

Arról eddig semmilyen hivatalos közlés nem szólt, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vagy az általa megbízott személy felvette-e végül Orbán Viktor válaszlevélben tolmácsolt ígéretének megfelelően a kapcsolatot a Quaestor-vezérrel.

A Quaestor-üggyel csúcsosodott ki a brókerbotrány Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az Origo ezért levélben fordult a nemzetgazdasági tárcához és Havasi Bertalanhoz is, hogy kiderüljön: küldtek-e, és ha igen, kit és milyen felhatalmazással küldtek tárgyalni Tarsoly Csabához. Létrejött-e végül a találkozó, volt-e esetleg több eygeztetés is, született-e megoldási javaslat, és végrehajtották-e.

A Tarsoly-levél, rajta a március 10-i dátum a bélyegzőnél Forrás: Origo

Érdekes részlet továbbá az, hogy a kormány honlapján közzétett Tarsoly-levélen jól látszik egy beélyegző, amelyen március 10-i dátum szerepel. A bélyegző szövege nehezen olvasható, de vélhetően az apparátusban megszokott érkeztetési illetve iktatási dátumot jelzi. Ez azért érdekes, mert a Népszavának kiadott válaszlevél még március 9-i, vagyis egy nappal korábbi.

Megoldási javaslatot vázolt

Mint arról az Origo is beszámolt, Tarsoly Csaba egy megoldási javaslatattal állt elő az Orbán Viktornak küldött levelében, melyel szerinte megelőzhető a Quaestor bedőlése, a csoportnál dolgozó 800 ember munkahelye, a Quaestor-befektetők pénze, sőt a cégcsoport jövője is.

Tarsoly Csabát azóta előzetes letartóztatásba helyezték csalás gyanúja miatt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az azóta csalás gyanúja miatt előzetes letartóztatásban lévő cégvezető, Tarsoly Csaba állami tőkeinjekciót kért az ügyfelek befektetése és persze a Quaestor-csoport megmentéséhez a kormányfőtől. Az Orbán Viktornak írt levelet a kormány kedden a honlapján hozta nyilvánosságra.

Nagy a baj - ismerte el

"További finanszírozásunk ellehetetlenült, annak folytatása felelőtlenség lenne" - írta a miniszterelnöknek a cégvezér, aki megnyugtatólag hozzátette, hogy a Quaestornál nincs "Buda-Cash-helyzet", mert a Quaestornál vezetett ügyfélszámlákon "ügyfeleink pénz- és értékpapírvagyona rendelkezésre áll".

Tarsoly Csaba levele Forrás: Origo

Tarsoly megoldási javaslatként azt vetette fel, hogy nyújthatna hitelt vagy kölcsönt a Quaestor-csoportnak a magyar állam. A cégcsoport ebből a pénzből egyidejűleg államkötvényt jegyezne - folytatta a gondolatsort Tarsoly, aki szerint így "a pénz azonnal visszakerül a költségvetésbe".