Orbán Viktor gépe leszállt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és kísérete megérkezett a kazah fővárosba, Astanába. A kormányfőt számos üzletember kísérte el, közöttük Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármestere. 
Vágólapra másolva!

A kormány-delegáció egy Boeing 767-sel kelt útra, Austrian Airlines gépe nem menetrend szerinti járatként szállt fel kedd délelőtt, hanem erre az útra bérelte ki a magyar kormány a miniszterelnök és kísérete számára - értesült a vs.hu. A gép délután négy órakor megérkezett a kazah fővárosba, Astanába.

Mészáros Lőrinc és felesége

A miniszterelnököt Mészáros Lőrincen és feleségén kívül mintegy 100 fős delegáció kíséri. Hivatalos látogatásán Orbán Viktor megnyitja a kazah-magyar üzleti fórumot, megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnökkel és Karim Maszimov miniszterelnökkel, továbbá a kazah gazdasági és üzleti élet legfontosabb szereplőivel.

Orbán Viktor miniszterelnökként először 2012-ben látogatott Kazahsztánba. Karim Maszimov kazah kormányfő 2014-ben viszonozta a látogatást Budapesten, a két vezető magyar-kazah stratégiai partnerségi megállapodást írt alá.

A magyarok másképp gondolkodnak

A kormányfő 2012-ben a magyar-kazah üzleti fórumon arról beszélt, hogy Magyarország 2010-ben nemcsak kormányt, hanem gondolkodásmódot is váltott, és főképp ebből adódnak vitái az Európai Unióval. "A magyar emberek idejekorán megértették azt, amit az EU vezetői nehezen és kelletlenül akarnak elfogadni: többé nem élhetünk úgy, mint addig"

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a magyarok megértették, "Európa rossz vágányra tévedt", és a bőrükön tapasztalták, hogy ezt az eltévelyedést Magyarország különösen megszenvedte. Orbán Viktor közölte, kormánya azt tapasztalta az elmúlt két évben, hogy Magyarország törekvéseit, céljait és új irányát a feltörekvő és sikeres keleti országokban nagyon tisztán értik. "Értik, hogy mi illúziók, dogmák és ideológiák helyett a gazdaságunkat valóságos alapokra, valóságos, mondhatni kézzel fogható értékekre akarjuk építeni"