Ezért örülnének a Fidesz-vereségnek

Ezeket tudnod kell, ha szavazni mész!
Budapest, 2011. november 27. Választópolgárok várakoznak, hogy leadják szavazataikat az időközi országgyűlési képviselő-választáson, a budapesti 2-es számú választókerület 20-as szavazókörében, a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Az időközi választás második fordulójában nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Bár az országos felmérések a baloldali pártok és a Jobbik közel azonos támogatottságát mutatják, az utóbbi hónapok időközi választásain általában kétszereplős versenyeket láthattunk. Április 12-én országgyűlési választást tartanak a tapolcai körzetben, ahol egyelőre hárman esélyesek a győzelemre. Egyes fideszesek nem tartanák tragédiának, ha a jelöltjük vereséget szenvedne.
Vágólapra másolva!

Véghajrájához közeledik a választási kampány a veszprémi 3-as számú körzetben. Az Ajkát, Tapolcát és Sümeget, valamint még 57 kis települést magába foglaló választókerületben április 12-én döntenek majd az ott élők az új országgyűlési képviselő személyéről.

A voksolás abból a szempontból már nem bír téttel, hogy a Fidesz–KDNP kétharmados többsége már februárban, Veszprém után elveszett. Egy újabb kormánypárti vereség azonban tovább élezheti a belső ellentéteket a Fideszben, és erősödhet a mostani vezetéssel szembeni kritikai hangnem a sorozatos kudarcok miatt.

60 településen szavazhatnak április 12-én Veszprém megyében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kétféle vélemény

Az Origo kormánypárti forrásai szerint nagyon szoros versenyt mutatnak a körzetben készült felmérések a Fidesz és a Jobbik jelöltje között, de az utóbbi időben Pad Ferenc, az MSZP–DK közös jelöltje is egyre erősebb. Mindezek ellenére óvatosan kell bánni a helyi közvélemény-kutatásokkal, mivel Veszprémben is kormánypárti győzelmet jeleztek előre, mégis Kész Zoltán győzött.

Kormánypárti berkekben kétféle véleménnyel találkoztunk: egyesek szerint mindennél fontosabb a győzelem a tapolcai körzetben, mivel ez elveheti az ellenzék lendületét, és megállíthatja a Fidesz–KDNP számára kedvezőtlen folyamatokat. Más vélemény szerint az sem lenne baj, ha a Fidesz ismét vereséget szenvedne, mivel ez akár ki is kényszeríthetne olyan változásokat a párton belül, amik később még jól jöhetnek.

Éles a verseny a tapolcai körzetben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szoros versenys miatt a Fidesz beveti Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök személyes meggyőző erejét, hogy maga mellé állítsa a tapolcaiakat. A miniszterelnök várható részvételéről először az Origo számolt be.

A vereség előnyei

Attól tartanak, hogy ha a Fidesz–KDNP nyerne a tapolcai körzetben, a pártban sokan elhinnék, hogy minden rendben van az elmúlt időszak politizálásával, és a veszprémi kudarc csak egy kisiklás volt. Úgy látják, egy újabb vereség talán azokat is ráébresztheti a mostani irány helytelen voltára, akik szerint az eddig folytatott politikában csak apróbb hibák csúsztak be.

Kormányváltást akartak

A választási eredményt természetesen nem lehet megjósolni, de vannak bizonyos kapaszkodók, ami alapján el lehet indulni. Ilyenek például a tavalyi tapolcai voksolási adatok, azonban többen is megerősítették a portálunknak, hogy a kormánypárt 2014-es sikerében nagyon komoly szerepet játszott Lasztovicza Jenő személyisége, aki a körzetben elismert politikus volt.

2014-ben a kormányváltást akarók voltak többen a veszprémi 3-as számú választókerületben Forrás: Origo

Éppen ezért a listás szavazati eredményeket érdemes megnézni. A választókerületben április 6-án a Fidesz–KDNP listája 44,79, a baloldali összefogás 25,36, míg a Jobbik 22,88 százalékot kapott. A kormányváltást akarók tehát többségben voltak, de szavazataik nagyjából egyenlően oszlottak meg az ellenzéki erők között.

Folyamatok

Az utóbbi hónapokban tartott időközi választásokon egy olyan folyamat körvonalait lehet látni, amelynek akár komoly hatása lehet az április 12-i szavazási szándékokra. Bár viszonylag kevés olyan voksolás volt az elmúlt hónapokban, ahol a parlamenti pártok többsége elindult volna, mivel az ország különböző részein voltak, így érdemes bizonyos következtetéseket levonni ezekből.

Még januárban a Pest megyei Pilisen tartottak egy időközi voksolást, ahol nagy meglepetésre nem az MSZP és a Fidesz, hanem a szocialisták jelöltje és egy helyi szervezet aspiránsa futott versenyt egymással. A voksolást viszonylag simán az MSZP nyerte, a Fidesz a harmadik helyen végzett.

A pilisi és az újpesti választás után az MSZP örülhetett Fotó: Polyák Attila - Origo

Kétszereplős versenyek

Március 1-jén Gyomaendrődön a verseny a Fidesz és egy helyi civil szervezet jelöltje között zajlott. Az érintett választókerületben induló jobbikos és baloldali jelölt messze lemaradt a második helyen végzett Fidesztől. Ugyanezen a napon Karcagon a Fidesz és a Jobbik futott versenyt egymással, küzdelmükbe nem tudott beleszólni egy harmadik szereplő.

Hasonlóan kétszereplős versenyt láthattunk március végén Káposztásmegyeren, ahol az MSZP–DK és a Fidesz küzdelmébe nem tudott beleszólni a Jobbik és az LMP. Akkor a szocialisták nagyon nyertek, de a kormánypártok is nagyon simán utasították maguk mögé a Jobbikot.

Janiczak Dávid, a Jobbik ózdi polgármestere mögé a baloldali szavazók is felsorakoztak Forrás: MTI/Vajda János

Hátrány

Ezek a választások azt mutatják, hogy a szavazók általában két esélyes jelölt közül kiválasztják a számukra szimpatikusat, és akár a pártszimpátiájukat felülírva rá adják a voksukat, hogy a közvélemény-kutatásokban vezető Fideszt megverjék. Ez nagyon élesen még a tavalyi ózdi megismételt polgármester-választáson is jól látszott, ahol a baloldalról érkezett nagyon sok extra voks Janiczák Dávidra.

Ez a fejlemény egyértelműen a kormánypártok számára hátrányos, mivel a protesztszavazatok egy irányba mehetnek, a korábbi megosztott voksolással szemben. Egyelőre a tapolcai választókerületben a Fidesz számára kedvező háromszereplős verseny zajlik, de a végső választói döntést most sem lehet kiszámítani.