Kicsavart fák a szélvihar nyomában

esernyő gyalogos IDŐJÁRÁS ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ szeles SZEMÉLY München, 2015. március 31.
Egy nő a viharos erejű szél által kicsavart esernyőjével Frankfurtban 2015. március 31-én. (MTI/EPA/Boris Rössler)
München, 2015. március 31. Egy nő a viharos erejű szél által kicsavart esernyőjével Frankfurtban 2015. március 31-én. (MTI/EPA/Boris Rössler)
Vágólapra másolva!
Országszerte letört fák, leszakadt lemezek és megbontott tetők jelzik a viharos szél nyomát. Csütörtökön összesen 76, a viharral összefüggő riasztáshoz kellett kivonulniuk a szakembereknek. Ma is hideg, szeles időnk lesz. 
Vágólapra másolva!

A fővárosban, Pest megye több településén, a Dunántúlon, az Alföldön és az északkeleti országrészben egyaránt számos viharkárhoz kérték a tűzoltók segítségét - közölte az Origóval Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Csütörtökön összesen 76, a viharral összefüggő riasztáshoz kellett kivonulniuk a szakembereknek.

A viharos erejű szél az esernyőkön kívül fákat is kicsavart Forrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

Fákat csavart ki a szél

Elsősorban leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztották a hivatásos és az önkormányzati egységeket. amelyek egymás után számolták fel a veszélyes helyzeteket.

Budapesten a Nagykörút több pontján, a Józsefvárosban, Soroksáron és Újpesten is a tetőkről veszélyesen lelógó lemezekhez és kidőlt fákhoz kellett vonulni.

A korlátnak csapta a szél

Vélhetően egy széllökés miatt az útelválasztó korlátoknak ütközött egy teherautó Budapest X. kerületében, a Kőrösi Csoma Sándor úton. A jármű hátsó tengelye kiszakadt. A sofőr nem sérült meg a balesetben, az arra járóknak sem esett bajuk.

A sofőr szerint vélhetően egy széllökés miatt járműve az útelválasztó korlátoknak ütközött, amelynek következtében a járműve hátsó tengelye kiszakadt. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Parkoló kocsikra dőlt fák

Pest megyében, Sári közelében villanyvezetékre dőlt egy fa, Albertirsán, Monoron, Gödöllőn és Kókán megdőlt, vagy az útra kidőlt fákat kellett eltávolítani.

Hasonló volt a helyzet az 51-es főúton Kiskunlacházán, itt a fél útpályát le is kellett zárni. Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán egy lezuhant fa három parkoló kocsira dőlt, kettőt meg is rongált, Bokod településen pedig egy sorház tetőszigetelését bontotta meg a szél.

A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson rövid ideig az utat zárta el egy fa. Heves megyében, Egerbaktánál a 24-es főút forgalmát lassította az útra zuhant fa, Egerben pedig három letörött fa is akadályozta az autósokat.

Leszakadt molinó

Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon a lőtérnél egy bádoglemez lógott, Derecskén lakóház felé dőlt egy fa, Hajdúszoboszlón szintén egy lógó bádoglemez jelentett balesetveszélyt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán a kutyatelepnél 8-10 méteres fa lehasadt, a Vörösmarty utcában pedig egy leszakadt molinóhoz kellett kivonulni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az északnyugati, északi szelet a fővárosban is viharos (akár 70 kilométer/óránál erősebb) széllökések kísérhetik, késő délutánra csendesedhet el a légmozgás.

Citromsárga riasztás van érvényben péntek éjfélig az ország több megyéjében is, főként a nyugati és középső régiókban. Hideg lesz: reggel 0, délután 10 fok körül alakul a hőmérséklet, de a viharos szélben sokkal hidegebbet érzünk majd.

Budapesten is erős szélre kell számítani

Erősen szeles időben ne parkoljunk gépjárművünkkel nagy, idős fák alá, ahol számítani lehet arra, hogy letörik egy faág - figyelmeztet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Gyalogosként közlekedve is számítsunk a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, kerüljük azokat a helyszíneket, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljünk a háziállatokra!

Az ajtókat, ablakokat gondosan zárjuk be, a párkányokra kihelyezett tárgyakat indokolt eltávolítani, vagy rögzíteni kell.

Hó a sípályákon

A hidegfront és a havazás miatt havasak a sípályák a Kékestetőn, Eplényben és Bánkúton a webkamerák képei szerint, síelni azonban nem lehet rajtuk.

Nem kímélte a szomszédokat sem a vihar

A Niklas orkán a hét közepén csapott le Németországra. A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett, a Baltikum felé tartó front az ország teljes területén átvonult.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett. Forrás: AFP/Christof Stache

Az alacsonyan fekvő régiókban 120 kilométer/órás sebességű szél volt, az Alpokban pedig 160 kilométer/órát meghaladó sebességű széllökéseket is mértek.

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.