Ne kínálja alkohollal a locsolkodó gyerekeket!

FOTÓ ÁLTALÁNOS közúti ellenőrzés SZEMÉLY Foglalkozás rendőr KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ autó TÁRGY ÖLTÖZÉK láthatósági mellény rendőri intézkedés munkatárs sofőr szondáztat Szeged, 2013. március 29.
A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai szondáztatnak egy sofőrt
Szeged, 2013. március 29. A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai szondáztatnak egy sofőrt 2013. március 29-én a szegedi Huszár Mátyás rakparton. A balesetek megelőzése, az ittas és az agresszív vezetők kiszűrése érdekében fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség húsvétkor és az azt megelőző napokban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A húsvéti ünnep veszélyeire és a józan közlekedés fontosságára hívta fel a figyelmet a mentőszolgálat. Az autósok a hosszú hévégén végig ellenőrzésekre számíthatnak, szúrópróbaszerűen állíthatják meg és szondáztathatják őket a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A mentők kérik, hogy senki se kínálja szeszes itallal a locsolkodó gyermekeket, hiszen az ő szervezetre az alkohol méregként hat, súlyos, akár életveszélyes állapotot is okozhat még kis mennyiségben is. Az ünnepen többnyire csapadékos, szeles idő várható, ami növeli a balesetveszélyt. Ittasan ne engedjenek senkit kerékpárra, motorra vagy volán mögé ülni.

Fokozott ellenőrzés

Már csak azért sem érdemes ittasan vezetni, mert a rendőrség ezen a húsvéton is fokozottan ellenőrzi a közlekedőket országszerte. Hétfőig a közúti ellenőrzések részeként figyelik a gyorsforgalmi utakat, a főútvonalakat és az autósok mellett minden más közúti közlekedésre alakalmas jármű sofőrjét is.

A balesetek megelőzése, az ittas és az agresszív vezetők kiszűrése érdekében fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség a húvéti hosszú hévégén Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az Origónak azt mondta, hogy a rendőrök célja elsősorban a forgalom segítése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése és a zavartalan közlekedés biztosítása. A rendőröket segíti majd a Polgárőrség és a Nemzeti Közlekedési hatóság is.

Nem érdemes száguldozni

Azoknak, akik azt tervezik, hogy a megengedett sebességnél gyorsabban mennének, valószínűleg nem lesz szerencséjük. Néhány napja már működnek azok az új, lézeres traffipaxok, amelyek a sebességmérésen túl egyéb szabálysértéseket is észrevesznek.

Sokba kerülhet egy gyorshajtás, vagy más szabálysértés Fotó: Mudra László - Origo

Az új berendezések azt is érzékelik, ha nincs becsatolva a biztonsági öv, vagy ha piroson, záró vonalon hajt át az autós.