Leleplezik a Quaestor-összeesküvést a T. Házban

Gulyás Gergely Budapest, 2015. április 7.
Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, 2015. április 7. Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. április 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A szocialista frakció össztüzet zúdít a keddi parlamenti ülésnapon a Fideszre: a párt illetve a kormány felelősségét feszegeti a Quaestor-botrányban. A Jobbik szerint viszont az MSZP is a Quaestor-nagykoalíció részese. A kormány azzal igyekeznek visszaverni a támadásokat, hogy az egész csak hecckampány.
Vágólapra másolva!

Talán amúgy sem érte volna meglepetésként a kormányt és a Fideszt, hogy a keddi parlamenti ülésnapon is előkerül a Quaestor-ügy, de a szocialisták előre szóltak is, hogy semmi jóra ne számítsanak. Az Origo parlamenti tudósításával percről percre követheti az eseményeket.

Tisztáznák, ezért kérdeznek

A szocialisták tisztáznák a Quaestor-ügyet, ezért több kérdést is feltesznek a kormány képviselőinak - jelentette be már az ülésnap kezdetén Harangozó Tamás. A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a kormánynak egy választása van: tisztázza, vagy még mélyebbre ássa magát a mocsárban.

Quaestor-napot tartanak a képviselők a T. Házban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mit tett volna a Fidesz, ha hasonló csalás történik az MSZP-kormányok alatt - kérdezte Harangozó Tamás, majd meg is válaszolta saját kérdését:

Az MSZP-s Harangozó Tamás tisztázná az ügyet Fotó: Origo

A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba 9 milliárdot kapott a jegybanktól, az offhsore-hátterű Quaestor pedig 70 milliárd feletti közpénzhez jutott - folytatta frakciótársa. Burány Sándor ezért arra kíváncsi, hogy a törvények ellenére "hogyan kerülhetett tízmilliárdos nagyságrendű közpénz a Quaestorhoz?"

Lázár János visszakérdezett

A szocialisták úgy határoztak, hogy ma Quaestor napot tartanak a parlamentben - állapította meg válaszában Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ő és az államtitkárok igyekeznek válaszaikkal helytállni.

Lázár János inkább a szocialisták érintettségére lenne kíváncsi Fotó: Polyák Attila - Origo

De az első kérdés az, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a szocialisták 2005-2008 között miért adtak 18 milliárd forintot a Quaestornak - vágott vissza a miniszter a szocialistáknak.

Lázár János arról is beszélt: míg a mostani kormány mindössze 4,8 milliárd forintot helyezett letétbe a Questornál, 2002 és 2010 között a szocialista kormányok 300 milliárd forintnyi készpénzt tartottak ugyanott. „Erős Jánost kérdezze, gondolom, ismeri" - riposztozott Lázár, utalva az MFB-s bankárra.

A Jobbik nagykoalíciót sejt

A személyeskedéséig menő nyíltszíni viták hátterében gazdasági nagykoalíciót működtet a Fidesz és az MSZP - rántotta le a leplet a vitázókról a jobbikos Volner János. A Quaestor elleni 2010-es feljelentést a Fidesz eltussolta, a Kulcsár-ügy lezárását 12 éve halogatják - sorolta Volner.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese nagykoalíciót sejt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ellenzéki politikus szerint a tapolcai választás tétje, hogy tovább folynak-e el a pénzek, és lesz-e elszámoltatás. Már csak 1200 a szavazatkülönbség Tapolcán - adott nehezen értelmezhető becslést a majd csak vasárnap következő időközi parlamenti választásról Volner János.

MSZP: sok még a nyitott kérdés

Az MSZP-s Tóth Csaba szerint kormányzati stratégia kezd kibontakozni Quaestor-ügyben. Emlékeztetett: egy hónap telt el, de még mindig nem tudják megmondani, hogy hány minisztérium érintett, és azt sem, hogy miért érte ez meg Magyarországnak, kaptak-e a miniszterek jutalékot.

A szocialista Burány Sándor a Quaestor-vezérrel folytatott tárgyalásra kíváncsi Forrás: MTI/Kovács Tamás

Frakciótársa, Tukacs István a miniszterelnök életösztöne nem megfontolt döntésekre utal. Utalt a kormányfőnek írt Tarsoly-levélre és a Quaestor-vezérrel folytatott kormányzati tárgyalásokra.

Hecckampányt gyanít a Fidesz

Válaszában Lázár János jelezte: a kormány mindent megtesz, hogy a 210 milliárdos piramisjáték több tízezer károsultját kártalanítsák. Répássy Róbert államtitkár pedig azt furcsállta, hogy az MSZP nem aggódik a Buda-Cash károsultjaiért, pedig ők nem 31 ezren, hanem 96 ezren vannak.

Répássy Róbert államtitkár szerint az MSZP hecckampányt folytat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az MSZP két minisztert is lemondatna: az egyiket, Szijjártó Pétert azért, mert kivette a külügyminisztérium pénzét, a másikat, Fazekas Sándort pedig azért, mert nem vette ki. A szocialisták sem tudják, hogy mit akarnak: csak hecckampányt folytatnak - vonta le a tanulságot Répássy Róbert.