Törvény rendezheti a hálapénz kérdését

Vágólapra másolva!
A jövőben nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni. 
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor bűncselekménynek minősülne, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. A tervezetet még nem tárgyalta a kormány - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.

Magyar Gábor ügyvéd a lapnak azt mondta, elsősorban a hálapénz elfogadásának esetleges büntetőjogi fenyegetettségét kívánja csökkenteni a jogalkotó.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a lapnak úgy vélekedett, a hálapénzrendszer elűzi az orvosokat Magyarországról, ezért ennek a "szoftkorrupt" rendszernek a konzerválása súlyos hiba lenne a jogalkotótól.

Egyre több hálapénzt adunk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatása szerint a lakosság tavaly 8,3 milliárd forintot költött paraszolvenciára, míg 1998-ban 3 milliárd forintot, ami reálértéken 18 százalékos növekedést jelent - ismerteti az újság.

Az orvosok elvándorlásáról beszélt a közelmúltban az Origónak adott interjújában Bélteczki János, a Magyar Orvosszövetség elnöke. Félő, hogy öt év múlva 3,5-4 millió magyarnak nem lesz háziorvosa.