Szorul a hurok Habony kisbusza körül

Habony Árpád, kisbusz, Volkswagen
Vágólapra másolva!
Mintha nem is létezne az a kisbusz, amellyel Habony Árpád szabálytalankodott. Talán TEK-es vagy titkosszolgálati jármű?
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, kié az a fekete Volkswagen kisbusz, amelyet – több közlekedési szabályt is megsértve – Habony Árpád vezetett nemrég, sőt egyre nagyobb a rejtély a jármű körül.

Mintha nem is létezne

Hetek óta próbálja kideríteni a sajtó és az ellenzék, hogy kié a NAE-045-ös rendszámú fekete kisbusz, amellyel szabálytalankodáson érték március végén a miniszterelnök főtanácsadóját. Habony Árpád vezette a járművet, mellette az anyósülésen pedig Andy Vajna filmipari kormánybiztos ült.

Továbbra sem tudni, kié a kisbusz, amellyel Habony Árpád szabálytalankodott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az autó nagyon hasonlít arra a Volkswagen kisbuszra, amilyennel Orbán Viktor kormányfő utazik. A furcsa az, hogy a jármű – akárkié legyen is – nem szerepel az Ügyfélkapu járműadatbázisában. A sorrendben közvetlenül előtte lévő rendszám megtalálható, és az utána lévő is, de ez pont nem.

Lehetne akár TEK-es is

E furcsa részlet miatt felmerül a gyanú, hogy a kisbusz esetleg a Terrorelhárítási Központé (TEK) vagy valamelyik titkosszolgálaté. A kisbusz után kitartóan érdeklődő Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor emiatt nemrég közérdekű adatigényléssel fordult a TEK-hez, választ egyelőre nem kapott.

Nem csak ilyen BTR-80 típusú páncélozott szállító harcjárműve van a TEK-nek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo pedig a titkosszolgálatokat felügyelő miniszternél, Lázár Jánosnál érdeklődött az autó után. Választ még mi sem kaptunk, ám a titkosszolgálatok működését jól ismerő forrásunk nem tartja valószínűnek, hogy akár a szolgálatok, akár a TEK odaadnák a kocsijukat Habonynak vagy Vajnának.

Nem úgy megy az

Informátorunk szerint a titkosszolgálatok járműveit bizonyos esetekben nem nehéz kiadni. Mivel akár fedett akcióhoz is használhatják, nem feltétlenül elvárás az aprólékos adminisztráció. Ám a szolgálatok forrásunk szerint "sokkal okosabbak annál", hogy ilyesmibe belemenjenek.

Forrásunk szerint a TEK-nél szigorúbb szabályok vannak a járművek használatára, nem valószínű, hogy a szervezettől "kölcsönözni lehetne" járműveket. Persze lehet, hogy Habony vagy Vajna sajátja az autó, de erről egyikük sem nyilatkozott, és ettől még kérdés, hogy miért nincs benne az adatbázisban.

Biztos nem állami

Az már kiderült, hogy a kisbusz nem állami. Az Együtt társelnöke ugyanis a Miniszterelnökséghez fordult ez ügyben, ám onnan a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatósághoz küldték. Utóbbi szervezet végül közölte: Habony Árpád részére gépjárművet nem biztosít és nem is biztosított. Arra nem tértek ki, mi van akkor, ha az autó mégis állami, Vajnának adták, csak Habony vezeti.

Lázár reméli, hogy telik a tanácsadónak és a kormánybiztosnak saját kocsira Fotó: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábban az Origo kérdésére azt mondta, bízik abban, hogy saját autóra is telik Habony Árpádnak és Andy Vajnának. A miniszter ezért reméli, hogy nem használnak magánútjaikhoz állami kocsit.

Záróvonalon át, öv nélkül

Habony Árpád és Andy Vajna március 29-én, vasárnap tűnt fel a kisbusszal a budai Fő utcában. A róluk készített videofelvétel szerint az autót vezető Habony megpróbálta kikerülni a bíróság előtt Tarsoly Csabára váró fotósokat és az operatőröket, ezért a záróvonalon keresztül áttért a szembejövők sávjába, majd behajtott egy zsákutcába is. Sem ő, sem a filmügyi kormánybiztos nem volt bekötve.

A kisbusz, amit Habony Árpád vezetett, Tatabányán, a stadion előtt tűnt fel Forrás: olvasói fotó

Mint később kiderült, Tatabányára mentek, egy olvasónk a Földi Imre Sportcsarnok előtt fényképezte le a járművet vasárnap késő délután. A sportcsarnokban ekkor éppen egy kosárlabdameccset játszottak. Habonyt és Vajnát elkísérte Palácsik Tímea, és még egy férfi is volt a társaságukban. Így négyesben nézték meg a Tatabánya-BEAC női kosárlabda-mérkőzést.

Miért néz Habony meccset?

Az Origo számolt be elsőként arról, miért látogat a miniszterelnöki tanácsadó gyakran kosárlabdameccset. A miniszterelnök tanácsadója legutóbb Angliában tűnt fel egy szőke hölgy oldalán: húsvétkor Londonban, a Harrods luxusáruház bárjában falatoztak.

Habony Árpád jobbról a második, mellette balra Andy Vajna és Palácsik Tímea Forrás: Origo

Ő lehet az a lány, akinek a kedvéért Habony Árpád rendszeresen jár kosárlabdameccsre, Tatabányán pedig alighanem érte izgult egy mérkőzésen.