Holokauszttagadás miatt állítanak bíróság elé egy szegedi nőt

Vágólapra másolva!
Gyorsított eljárásban dönt a Szegedi Járásbíróság annak a nőnek az ügyében, aki egy hírportál cikkéhez fűzött hozzászólásában tagadta a holokauszt megtörténtét.
Vágólapra másolva!

Szanka Ferenc közölte, az ügyészség a nőt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettével vádolja.

Őt felelősségre vonják

A vádirat szerint az egyik internetes portálon 2014. november 21-én jelent meg cikk arról, hogy Budapestre látogatott az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának unokája. Az íráshoz a vádlott az egyik közösségi oldalon olyan tartalmú hozzászólást fűzött, mellyel kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetőleg hazugságként állította be azt, valamint utalt arra is, hogy mi köze van az unokának a nagyapja tetteihez. Ezen kívül felháborodását fejtette ki a cikk, mint "áskálódás" miatt is.

A vádlott hozzászólásával, az erre irányuló kifejezés használatával, valamint az ezt alátámasztó szófordulatok használatával nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtást hazugságként állította be, annak megtörténtét kétségbe vonta - áll a vádiratban.

Nyomoznak egy jobbikos képviselő ellen

Nemzeti szocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása gyanúja miatt nyomozást rendelt el Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ellenzéki politikust egy magánszemély jelentette fel, amiért 2012-ben, egy frakciótársainak írt, de később nyilvánosságra került levélben "kamukausztnak" nevezte a népirtást - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában.

Ő viszont megúszta

Öt civil szervezet tett feljelentést Németh György közgazdász ellen, miután február elején a Közép-európai Egyetem tudományos konferenciáján kijelentette: „Magyarországon nem volt cigány holokauszt, elég sok országban volt. Voltak cigányokkal szembeni atrocitások, de nem volt.” Az ügyről a Roma Sajtóközpont írt. Az ügyészség szerint nem holokauszttagadás, ha valaki kijelenti: Magyarországon nem volt cigány holokauszt.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség szerint Németh György mondata nem meríti ki a Btk. idézett tényállását, szerintük ugyanis Németh „a sérelmezett mondatot akként értette, hogy a cigány nemzetiséghez tartozókkal szemben elkövetett bűncselekmények a zsidó hitelveket vallók (sic!) üldöztetését és a cigány nemzetiséghez tartozók üldöztetését azok szervezettségi és mennyiségi mutatóit összehasonlító kontextusba helyezte el, arra vonatkozó szándéka, hogy az egyébként általa is "nagyon durva, tömeges atrocitásoknak" nevezett eseményeket elbagatellizálja, nem állapítható meg.

Az ügyészség indokolását itt olvashatja: Határozat feljelentés elutasításáról

Ezt mondja a törvény

A Büntető törvénykönyv 333.§-a szerint, „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."