Orbán Viktor szocialista önkormányzatot dicsért

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúját adta a Kossuth Rádióban, de most részben pártelnökként is beszélt.
Vágólapra másolva!

A hétvégi tapolcai választásról azt mondta Orbán Viktor, hogy "mindannyian a Jóisten kezében vagyunk, csak dolgozni kell. A kormányfő-pártelnök eddig minden időközi választás kampányába beszállt, ha a jelölt ezt kérte tőle. Részt vett például a veszprémi kampányban is.

Háromesélyes körzet

"Sehol sem adják ingyen a jólétet. Ez egy olyan része az országnak, amelyik komoly, de kevésbé ismert eredményekkel rendelkezik. Ajkán például 3 százalék körül van a munkanélküliség, ami nagy siker, de van még fejlődési lehetőség. Sümeg is nagyot fejlődött. Tapolcán rendbe raktuk a fürdőt, a kórház is fejlődik. Arra kértem az embereket, hogy segítsék a munkánkat azzal, hogy olyan embert küldenek az Országgyűlésbe, aki ezt a fejlesztést támogatja." (Ajka szocialista vezetésű – a szerk.)

Tapolca, kórházügy

Tapolcán Orbán Viktor számára is kérdés volt, hogy a 2,3 mrd forintos fejlesztési forrás ellenére miért nincs egyetértés és öröm a városban. Rájöttek, hogy ennek az az oka, hogy hiába van pénz, ha nem megfelelő hozzá a fejlesztési szerkezet. Ezt kell most megvalósítani.

A Fidesz támogatottsága

A Fidesznek saját adatai vannak, ezért nem figyelik az országos közvélemény-kutatásokat – mondta Orbán Viktor, aki szerint bár népszerű kérdés, hogy veszített-e támogatásából a Fidesz, valójában sokkal fontosabb, hogy van a kormánynak egy programja, amit végre kell hajtania. Ezen dolgoznak akkor is, ha az konfliktusokkal jár. A munkát el kell végezni – mondta.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Brókerbotrány

Rendet kell tenni a brókerügyek körül – közölte Orbán Viktor. A Fidesz-kormány egy rossz állapotban lévő pénzügyi rendszert örökölt. Az első lépés volt a devizahitelek rendezése, a második a takarékszövetkezeti rendszer stabilizálása. Most érkeztek el a brókercégek működésének rendezéséhez. "Aki megkárosította az ügyfeleket, azt meg kell büntetni. A kisbefektetőknek mindent, a nagybefektetőknek pedig minél többet vissza kell kapniuk, a közpénzeket pedig ki kell vonni a brókercégek fennhatósága alól" – mondta.

Orbán szerint a jelenlegi jogszabályok csak első látásra nyújtottak garanciákat a közpénzek távol tartására, a háttérintézmények ugyanis tarthattak pénzeket brókereknél. Hogy ez csak hiba vagy súlyos tévedés, még vizsgálni kell.

Kártalanítások

A Buda-Cash-károsultak 93-94 százaléka hozzájut a pénzéhez. A Quaestor-ügyben azonban más a helyzet. A magyar állam például egy hitelen keresztül 17 milliárd forinttal szorult benn. Az önkormányzatok nem mehetnek tönkre – mondta Orbán Viktor, épp ezért a települések támogatására komoly forrást szabadított fel a kormány.

Ha a Befektető-védelmi Alap jól dönt, akkor 32 ezer károsult, ebből 26 ezer kisbefektető a pénzéhez jutna. Rogán Antal javaslatával csak 73 ember járna rosszul, de ehhez a bankok befizetésére lenne szükség. Először a bankokkal kell egyeztetni, hogy a pénzintézetek hajlandók-e erre.

Költségvetés

Magyarország már 2013-ban is, de 2014-ben és 2015-ben is Európa legsikeresebb gazdasági fejlődést felvonultató országa. A kiszámíthatóságot kell erősítenünk, ehhez kell egy időben megalkotott következő évi költségvetés, erre van reális esély, mert a következő kormányülésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtja a 2016-os költségvetés tervezetét, amit a parlament tavaszi ülésszakának végére elfogadhatunk.

Adócsökkentés

Több lépésben hajtjuk majd végre a kétgyermekesek adócsökkentését, a kedvezményt meg fogjuk kétszerezni. A hitelezést vállaló bankok adókedvezményt kapnak.

Reklámadó

"Keveslem az elfogadott 5,3 százalékos felső kulcsot, de a közakarat ezt kívánta, hát elfogadom. Valamilyen 0-s kulcs is lesz, de ez még képlékeny" – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.

Óvodai étkeztetés

A bölcsődés-óvodás gyerekek 90 százaléka napi háromszor térítésmentesen jut majd ételhez szeptembertől. A legtehetősebb 10 százaléknak kell csak fizetnie. "Mi egy olyan ország vagyunk, ahova ha egy gyerek születik, a szülők mellett az állam is megadja a felnevelés feltételeit" – fogalmazott a miniszterelnök.

Szakképzés

"Komoly bajokkal kell megküzdenünk az oktatási rendszer szinte minden eleménél. Az egyik problémánk, hogy az általánosból kikerülnek a gyerekek, de azoknak, akik nem szakközépiskolába mennek, 25-30 százaléka eltűnik, nem marad a kezükben szakma. Középiskolai tanárok az általános iskolai tudás hiányosságaira panaszkodnak. A középszinten megszerzett bizonyítványok sokszor nem tartalmaznak használható tudást. Ezeken kell javítani."

Egyetemi világ

A középmezőny alsó harmadában vagyunk, innen kell a legjobbak közé kerülnünk, de ez nem gyors folyamat, csak 15-20 éves távlatban értékelhetőek az eredmények. Ha új szemlélet működik, akkor a változás szelleme minőséget fog emelni már három-négy éven belül – mondta a kormányfő

Kárpátalja

Kárpátalján baj van. Ukrajna háborúban áll, mi viszont a békében vagyunk érdekeltek. A katonai konfliktustól talán függetlenül van egy gazdasági válság is. Annyira gyors az infláció, hogy ez megkérdőjelezi a munka értelmét. Az árak elszabadultak. A mindennapi élet egyre nehezebb és küzdelmesebb. Civil szervezeteken keresztül az ottani magyar gyerekek étkezését támogatja a magyar állam. "Biztosítjuk a tanárok fizetését és a közösségszervezők (egyházi személyek) munkáját" – mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor.