Először nyert egyéniben a Jobbik

tapolca ajka választás eredmény térkép jobbik időközi
Vágólapra másolva!
A szavazatok 99,13 százalékos feldolgozottságánál a Jobbik 261 vokssal vezet a Fidesz előtt, így a Vona Gábor vezette párt minden bizonnyal megszerezte első egyéni parlamenti mandátumát. Vona történelmi győzelemnek nevezte a tapolcai választási eredményt.
Vágólapra másolva!

Vasárnap alacsony részvétel mellett zajlott az időközi parlamenti választás Tapolcán. Az Origo révfülöpi riportját itt olvashatják.

tapolca ajka választás eredmény térkép jobbik időközi Forrás: Origo

Az előzetes várakozások szerint a parlamenti mandátumért folyó verseny három jelölt között dőlt el: a kormánypárti jelölt Fenyvesi Zoltán, az MSZP és a Demokratikus Koalíció által támogatott Pad Ferenc, illetve a jobbikos Rig Lajos volt a legesélyesebb.

261 voks előny a Jobbiknál

A Jobbik a voksok 99,13 százalékos feldolgozottságánál 261 szavazattal vezet a Fidesz előtt. Mivel a külképviseleteken szavazó állampolgároktól érkező voksokat még nem számolták össze, ez a szoros eredmény a külföldi voksok miatt még képlékeny, nem végleges eredmény.

Az urnazárás után grafikonunkon folyamatosan követheti a részeredményeket:

Történelmi győzelem

Nemcsak a térség, hanem az egész ország szempontjából is jelenősnek, sőt történelmi győzelemnek értékelte a választási eredményt Vona Gábor vasárnap este Tapolcán. A Jobbik elnöke azt mondta, hogy már nemcsak kormányváltó hangulat, hanem kormányváltó erő is van Magyarországon.

Vona Gábor történelmi győzelemről beszélt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Először nyert olyan párt, amelyik nem volt részese az elsikkasztott rendszerváltásnak. Ma elbukott az arrogancia és a korrupció. Félelemkeltésre és zsarolásra épített rendszer működött eddig, de ebből magyar embereknek elege lett – mondta.

Rig Lajos, a Jobbik győztes jelöltje, leendő parlamenti képviselője Fotó: Polyák Attila - Origo

Rig Lajos a családjának és az összes segítőjének megköszönte a kampányban nyújtott segítséget, különösen azoknak, akikkel vasárnap is együtt kampányoltak, szórólapoztak.

A Jobbiké Tapolca

Tapolcán a Jobbik nyert. A kisebb települések közül a Jobbik győzött Badacsonytomajon, Badacsonytördemicen, Gyulakeszin, Káptalantótiban, Kékkúton, továbbá Kisapátiban, Lesenceistvándon, Mindszentkállán, Monostorapátiban, Lesencetomajon, Nyírádon, Pulán, Pusztamiskén, Raposkán, Rigácson, Sáskán, Szentbékkállán, Szentimrefalván, Szigligeten, Ukkon, Zalaerdődön és Zalaszegváron.

Sümegen a Fidesz nyert

A nagyobb városok közül Sümegen a Fidesz nyert. A Fidesz nyert Ábrahámhegyen, Hegyesden, Hosztóton, Kapolcson, továbbá Csabrendeken, Lesencefaluban, Nagyvázsonyban, Zalagyömrőn, Nemesvitán, Révfülöpön, Salföldön, Szőcön, Veszprémgalsán, Vigántpetenden, Zalagyömörőn és Zalahalápon.

Mesterházy Attila volt MSZP-elnök Ajkán Fotó: Polyák Attila - Origo

Ajkán az MSZP győzött

A járásszékhelyek közül Ajkán a szocialisták győztek. A kistelepülések közül Megyeren is az MSZP nyert 5 vokssal, a Fidesz négy szavazatával szemben – a településen a Munkáspárt és a Jobbik 1-1 voksot kapott. Megyer egyébként az a 26 lakosú falu, amelyről az Origo is írt: ki lehet ugyanis bérelni az egész települést.

Szavazategyenlőség

Öcsön 25-25 voksot kapott a fideszes és a jobbikos jelölt, míg az MSZP-s 17-et. Hasonlóan döntetlen az eredmény Zalameggyesen, a Fideszt és az MSZP-t 6-6, a Jobbikot 5 polgár ikszelte be a kistelepülésen.

A többség alig kapott voksot

A tapolcai időközi választáson összesen 22 jelölt indult, de nagy többségük még az egy százalékos arány közelébe sem jutott. A jobbikos, az MSZP-s, és a fideszes jelöltön kívül egy százalék feletti eredményt mindössze egy jelölt, az LMP-s Sellee Barbara ért el. 2,05 százalékkal ő lett a negyedik.

Végleges eredmény csütörtökön

Várhatóan csütörtökön lesz végleges eredménye a tapolcai választásnak, addigra számlálják össze a külképviseleteken leadott szavazatokat és az átjelentkezéssel szavazók voksait - Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona emlékeztetett rá: a szavazás befejezése után egy előre kijelölt szavazókörben - ez Tapolca 6. számú szavazóköre - nem számolták össze a voksokat, mert ide számolják a még be nem érkezett szavazatokat.

Szavazatszámlálás Ajkán Fotó: Polyák Attila - Origo

A külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására kijelölt szavazókörben az ott lakcímmel rendelkezők a szavazóhelyiségben és a mozgóurnával 472-en szavaztak vasárnap, ebbe keverik be hazaérkezésük után a 11 külképviseleti szavazatot, valamint az átjelentkezéssel, a lakóhelyüktől eltérő településen szavazók voksait. Előzetesen 53-an jelezték, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, de hogy közülük mennyien mentek el végül, az egyelőre nem tudható. Így legfeljebb 536 szavazatot kell még összeszámolni a végeredményhez.