A sztárügyvéd tovább vizsgálná a rejtélyes alcsúti gázolást

Váradi András
Vágólapra másolva!
Nem nyugszik bele Magyar György ügyvéd, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást Mészáros Lőrinc ellenfelének halálos balesete ügyében. Azt mondja, panaszt nyújt be, mert Váradi András halálának körülményei továbbra is tisztázatlanok. Az ügyvéd szerint a helyszíni rendőrségi jelentés pontatlan, egy sor ellentmondást nem tisztázott a nyomozás, és szükségesnek lát DNS-vizsgálatot is.
Vágólapra másolva!

Magyar György a Váradi András halála ügyében a minap bűncselekmény hiányában lezárt nyomozás folytatását sürgeti. Az ügyvéd szerint hiába tett rá több indítványt, a rendőrség nem tett meg mindent a baleset körülményeinek tisztázására és a szakértői vélemények közötti ellentmondások feloldására.

Panaszt küld az ügyészségnek

Panaszt nyújt be a rendőrség nyomozást megszüntető határozata ellen az ügyészséghez a Váradi András családját képviselő ügyvéd. Magyar György az Origónak elmondta: a nyomozás folytatására tesz indítványt, mert úgy véli, nem szabadott volna lezárni a nyomozást, amíg ennyi kérdőjel van az ügyben. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn közölte, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a Váradi András halálát okozó tavaly októberi közúti baleset ügyében.

Váradi András, a felcsúti juhász, Alcsútdoboz polgármesterjelöltje volt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar György szerint az ügyben általa már korábban is jelzett ellentmondások tisztázása, illetve további, indokolt nyomozati cselekmények, valamint helyszíni bizonyítási kísérlet lefolytatása nélkül nem lehet megnyugtatóan lezárni az ügyet. Pláne nem bűncselekmény hiányában – folytatta az ügyvéd, mondván: egyértelműen kiderült, hogy a balesetben érintett Mercedes sofőrje fékezés nélkül ütötte el a polgármesterjelöltet, ami legalábbis felveti a halált okozó gondatlan közúti veszélyeztetés gyanúját.

Mészáros Lőrinc ellenfele volt

Váradi András arról lett ismert, hogy az állami földpályázatokon alulmaradt a környék termőföldjeit sorra elnyerő felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel szemben. A juhász tüntetéseket is szervezett Mészáros ellen, és tartott fórumot Horváth Andrással, az áfacsalási ügyeket feltáró volt NAV-dolgozóval.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktorral a felcsúti Puskás Akadémia focimeccsén Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tavaly nyáron, amikor bejelentették, hogy Váradi Alcsútdobozon indul a polgármesterségért, ismeretlenek kombájnnal feldúlták a termőföldjét. Váradi András a tavaly október 12-i önkormányzati választás előestéjén szenvedett halálos balesetet.

Az ütközés után 26 métert repült

Váradi október 11-én, szombaton este a választási plakátjait ragasztotta Alcsútdobozon, majd autóval hazaindult göböljárási tanyájára. Az út harmadánál leállt, mert észrevette, hogy elhagyta a plakátoláshoz használt létrát. Kiszállt az autóból – a mögötte érkező másik autó is megállt –, és visszaindult a létráért.

Váradi András balesetének rekonstrukciója a helyszíni szemlerajz alapján Forrás: Origo

Váradi hátrébb meg is találta a létrát, és elindult vele visszafelé. Ekkor érkezett a keskeny, kétsávos úton szemből egy Mercedes 220C típusú autó. A FECO-1 egyedi, osztrák rendszámú járművet M. Ferenc 84 éves osztrák–magyar kettős állampolgár vezette, akinek Felcsúton és Bécsben is van lakása.

A Mercedes a műszaki szakértői vélemény szerint mintegy 78 kilométeres sebességgel, fékezés nélkül ütötte el Váradit, aki a szembejövő Mercedes sávjában haladt az úton. Váradi az ütközés miatt betörte a bal fényszórót, a szélvédőt, majd 26 métert sodródott az úton. Kórházba vitték, de meghalt.

Miért a másik oldalán sérült meg?

Az elhunyt családját képviselő Magyar György ügyvéd az Origo érdeklődésére már a nyomozás elején is a legfontosabb kérdésnek azt nevezte: ha a műszaki szakértői vélemény szerint balról ütötték el Váradi Andrást, miért csak a jobb oldalán sérült meg, ahogy az orvosszakértő írja?

Magyar György azt kérdezi: ha balról ütötték el Váradit, miért jobbról sérült meg Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az orvosszakértő szerint Váradit az ütközés álló helyzetben, lépés közben érte, jobb oldalról. Így sérült meg a koponyája, zúzódott a jobb lába, a tüdeje. A jelentés szerint a gyalogosnak nem volt oldalirányú mozgása, tehát nem képzelhető el az, hogy keresztben állt az úttesten, ezért érte jobbról az autó.

Magyar György korábban azt is felvetette: a Váradi vállán lévő alumíniumlétra miért nem sérült meg a balesetben, illetve sérülést sem okozott. Az ügyvéd a két szakértői vélemény ellentmondásainak tisztázására és helyszíni bizonyítási kísérletre, vagyis a baleset modellezésére tett javaslatot.

Nem vetették össze az iratokat

A rendőrség januárban be is fogadta az ügyvéd indítványait, de mint Magyar György elmondta, nem úgy, ahogy ő képzelte. A rendőrség megkérte a műszaki szakértőt és az orvosszakértőt az általuk leírtak felülvizsgálatára, ők pedig ezt külön-külön megtették, és fenntartották korábbi véleményüket.

Váradi András balesetének körülményei még mindig tisztázatlanok Forrás: Együtt/Attila Kleb

Magyar szerint bár a tanúkat is újra meghallgatták, éppen a lényeg maradt el: nem vetették ugyanis össze az egymásnak ellentmondó szakértői véleményeket, így azt a lényeges ellentmondást sem tudták feloldani, hogy ha Váradit balról ütötték el, miért a jobb oldalán sérült meg.

Ráadásul – magyarázta Magyar György – a helyszíni bizonyítási kísérletet sem végezte el a rendőrség. Korábban még azt a választ kapta, hogy meg kell várni az októberihez hasonló időjárási körülményeket. Ezután meglepte, hogy az április 11-én lejáró nyomozati határidőt nem hosszabbították meg, hanem lezárták.

DNS és vér lenne a létrán

Magyar György furcsállja, hogy az indítványa ellenére nem vizsgálták meg az ügy szempontjából lényeges létrát sem, hogy nyomokat, vért keressenek rajta. Sem aznap este, a baleset helyszínelésekor nem tették ezt meg a rendőrök, sem pedig azóta.

A baleset helyszíne a Váradi Andrást elütő Mercedes sofőrjének szemszögéből Forrás: Origo

Állítólag nem találták a létrát, majd előkerült - egy rokon kölcsönvette, mert festett –, de a múlt heti iratismertetéskor kiderült, hogy a rendőrség már nem tartotta indokoltnak fél év elteltével megvizsgálni. Pedig Magyar szerint azon DNS- és vérnyomok lehetnek, amelyek akár négy év távlatából is megtalálhatók.

Előkerült két autó és egy nyom

Az ügyvéd az Origónak arról is beszélt: furcsának találja, hogy egészen a múlt heti iratismertetésig nem is tudott arról, hogy két másik autó is volt a közelben, és az azokban ülők is vallomást tettek. A Mercedes mögött haladó két másik autóban ülők is azt mondták egyébként, hogy a Mercedes sofőrje nem fékezett.

A helyszínelés pontosságát kérdőjelezi meg az ügyvéd – a kép illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Bár a balesetet az új szemtanúk nem látták, arra világosan emlékeztek, hogy a szemben lévő sávban két jármű reflektora is be volt kapcsolva, és a vészvillogó is működött. Ezek közül az első autó volt Váradié, a második pedig a mögötte haladó Opel volt, amely a sofőr emlékei szerint át is hajtott a létrán.

Szintén a nyomozás megszüntetése előtt derült csak ki, hogy létezik egy guminyom, amiről eddig nem volt szó a jelentésekben, de az nem a Mercedestől származik, nem is féknyom, hanem a már a baleset után lehúzódó Mercedest kikerülő, egyik mögötte haladó autó hagyta.

Magyar: Sok még a kérdőjel

Magyar György fenntartja, hogy a két szakértői vélemény ellentmondásainak tisztázása nélkül nem lehet lezárni az ügyet, már csak azért sem, mert az ügyvéd szerint a rendőri jelentés és helyszínrajz pontatlan, és abban nincs meghatározva az elütés pontos helye, illetve a baleset mechanizmusa.

Ezért Magyar György arra készül, ha panasza alapján az ügyészség nem utasítja a nyomozás folytatására a rendőrséget, ő pótmagánvádat nyújt be a bíróságra, és megpróbálják a bíróság előtt tisztázni a baleset körülményeit.