Elmeszelték a Fideszt a halálvideó miatt

Tapolcai választás Időközi választás Pad Ferenc Ajka Választás MSZP
Pad Ferenc tart sajtótájékoztatót Ajkán az időközi választások után. Pad Ferenc 3. lett a választáson. Első helyen Rig Lajos a Jobbik jelöltje végzett, másodignak a FIDESZ jelöltje futott be
Vágólapra másolva!
A Kúria megállapította, hogy a Fidesz tapolcai szervezetének "Pad Ferenc bemutatkozik" című videója valótlan tényállásokat tartalmaz. A Nemzeti Választási Bizottság korábban nem állapított meg jogsértést a videó kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Kúria elmeszelte

A Kúria hétfői végzésében úgy fogalmaz, hogy a videó megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A testület álláspontja szerint a videó hamis állításokat tartalmaz, például amikor a jelöltnek tulajdonít olyan döntési kompetenciát - őt vezetőnek állítva be -, amellyel ténylegesen nem rendelkezett.

Pad Ferenc tart sajtótájékoztatót Ajkán az időközi választások után Fotó: Polyák Attila - Origo

A vörösiszap-katasztrófát hozták képbe

Eredetileg egy magánszemély fordult a tapolcai választási bizottsághoz, amiért a tapolcai Fidesz-szervezetnek az egyik közösségi oldalra feltöltött videójában az hangzott el: "A cég (Mal Zrt.) vezetői között ott ült Pad Ferenc. Pad Ferenc dolga az lett volna, hogy megakadályozza a (iszap-)katasztrófát, de ő semmit sem tett". Pad Ferenc azonban a Mal Zrt. felügyelőbizottságának volt a tagja, és a testület csak ellenőrző tevékenységet végez.

A Választási Bizottság szerint rendben volt

A tapolcai választási bizottság, majd később a Nemzeti Választási Bizottság is azon a véleményen volt, hogy a kijelentések a jelölt alkalmasságáról szóló megnyilvánulások, a közügyek szabad vitatásával álltak összefüggésben, a véleménynyilvánítás pedig védelmet élvez.